nieuws

Hoogbouw aan Noordelijke IJ-oever onacceptabel

bouwbreed

AMSTERDAM – Aan de Noordelijke IJ-oever mag niet tot 110 meter hoogte worden gebouwd. De komst van hoogbouw op het voormalige Shell-terrein in Amsterdam-Noord is niet acceptabel, vindt de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad.

De vereniging heeft bij het stadsdeel bezwaar gemaakt tegen het bestemmingsplan voor de nieuwe wijk Overhoeks. De bouwhoogte moet worden teruggebracht tot aanvaardbare proporties.

De plannen van ING Real Estate voor Overhoeks voorzien in de komst van een aantal hoge torens pal achter het huidige Shell-gebouw. Volgens voorzitter W. Schoonenberg doet de gemeente nonchalant over de rampzalige gevolgen van die hoogbouw voor de historische stad. “De woon- en kantoortorens zullen op verschillende plaatsen in de binnenstad te zien zijn. Nu is er nog vanaf een paar plekken zicht op de open ruimte van het IJ. De komende tijd neemt dat al belangrijk af. De massieve bebouwing van de eilanden aan weerszijden van het Centraal Station beperkt het zicht aanzienlijk. Dan is het niet acceptabel vervolgens ook nog de schaarse overblijvende ruimte dicht te zetten.”

Schoonenberg vraagt zich af waarom Amsterdam zo graag hoogbouw wil. “Andere Europese steden hebben voldoende dichtheid weten te bereiken met overwegend lage stedelijke bebouwing op menselijke schaal. Waarom moet Amsterdam dan ten prooi vallen aan particuliere investeerders en anonieme marktpartijen? Het kleinschalige karakter op menselijke schaal is juist het bijzondere van Amsterdam,” aldus voorzitter Schoonenberg.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels