nieuws

Hoog ziekteverzuim op werk door rsi-klachten

bouwbreed Premium

den haag – Klachten aan nek, arm of schouder zijn in de bouw een belangrijke oorzaak van ziekteverzuim. Vanwege dit soort gezondheidsproblemen meldt gemiddeld 15 procent van de werknemers zich voor kortere of langere tijd ziek.

Dat blijkt uit het rapport Gezondheidsschade en kosten als gevolg van rsi en psychosociale arbeidsbelasting in Nederland, van TNO. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid pleit er daarom voor dat werkgevers de knelpunten oplossen.

TNO deed, in opdracht van het ministerie, onderzoek naar gezondheidsschade en kosten, die het gevolg zijn van lichamelijke klachten aan arm, nek en schouder. Ook onderzocht TNO de gevolgen van stress, een kwaal die in de bouw minder voorkomt dan in bijvoorbeeld de gezondheidszorg en de communicatiebranche. Rsi daarentegen is onder bouwvakkers een veel groter probleem.

“Jaarlijks gaan 340.000 tot 675.000 werknemers naar de dokter met klachten aan arm, nek of schouder, die door het werk komen”, aldus een toelichting. “Het gaat daarbij niet alleen om beeldschermwerkers, maar bijvoorbeeld ook om inpakkers en oppermannen, die doorlopend dezelfde beweging maken.” Volgens TNO kosten de gezondheidsklachten die hierdoor ontstaan, jaarlijks ruim twee miljard euro. “De grootste kostenposten zijn ziekteverzuim (bijna een miljard euro per jaar) en verminderde arbeidsproductiviteit door rsi (ruim 800 miljoen euro per jaar).”

Desondanks is het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid niet van zins strengere regels in te voeren om rsi te voorkomen. Wel is het beleid er op gericht dat werkgevers en werknemers de bestaande regels beter gaan uitvoeren.

Reageer op dit artikel