nieuws

Gemeenten verzaken aanpak lucht Slechts zes steden hebben goed pakket

bouwbreed Premium

den haag – Gemeenten maken allesbehalve werk van een plan van aanpak voor schone lucht. Ruim eenderde van de gemeenten die een luchtkwaliteitsplan moet hebben, laat het compleet afweten. 40 Procent heeft wel een plan, maar daarin ontbreken meestal concrete maatregelen.

De Stichting Natuur en Milieu die in kaart heeft gebracht wat de gemeenten in sterk vervuilde gebieden doen om de luchtkwaliteit te verbeteren, noemt de resultaten “schokkend”. Een beperkt aantal koplopers zet de standaard en een heel peloton blijft ver achter, aldus Natuur en Milieu.

De plannen van de gemeenten zijn niet alleen van belang voor de volksgezondheid, maar ook voor bouw- en infraplannen. De wetgeving waar staatssecretaris Van Geel (milieu) aan werkt om bouwprojecten vlot te trekken, staat of valt immers met de hoeveelheid maatregelen die Rijk, provincies en gemeenten nemen om de luchtvervuiling terug te dringen. Hoe meer maatregelen de gemeenten nemen hoe meer ruimte er ontstaat voor bouw- en infraprojecten.

Ambitieloos

Feitelijk zijn er onder de 61 gemeenten die volgens de wet een plan voor verbetering van de luchtkwaliteit moeten hebben, maar zes die met “echte goede” maatregelen tegen vervuiling, constateert Natuur en Milieu. Het gaat om Amsterdam, Haarlem, Leiden, Nijmegen, Rotterdam en Tilburg. De gemeenten Amersfoort, Apeldoorn, Arnhem, Delft, Den Haag, Dordrecht, Groningen en Utrecht zijn “goed op weg”, aldus de stichting.

Bij gemeenten als Aalsmeer, Amstelveen, Breda, Hendrik-Ido-Ambacht, Maastricht, Helmond, Zwijndrecht, Sliedrecht en Haarlemmermeer heeft Natuur en milieu slechts “papieren tijgers” danwel “ambitieloze lege hulzen” aangetroffen.

“Struisvogels” zonder een enkel plan – bij elkaar 23 gemeenten – zijn verspreid over heel Nederland. Het betreffen gemeenten als Heerlen, Roermond, Schiedam, Zeist en Zwolle.

Sinds 1 januari 2001 moeten gemeenten de luchtkwaliteit in kaart brengen. Als de normen worden overschreden moeten ze een plan met maatregelen opstellen. Het gaat om maatregelen als snelheidsverlaging en milieuzones waar de meest vervuilende (vracht-)auto�s niet mogen komen.

Zowel de PvdA als de VVD toont zich weinig verbaasd over de uitkomsten van het onderzoek. PvdA-kamerlid Diederik Samsom vindt dat gemeenten weinig te verwijten valt omdat ze geen geld van het Rijk krijgen voor een goede aanpak van de luchtvervuiling. “Zonder geld is het lastig om aan de slag te gaan.”

De Tweede Kamer spreekt vandaag met Van Geel over de problemen met de luchtkwaliteit. Het parlement is uiterst kritisch over diens aanpak. De VVD is wel positief dat Van Geel de aanleg van nieuwe spitsstroken mogelijk wil maken door de plannen te ontkoppelen van de luchtnormen.

De PvdA heeft daar daarentegen geen goed woord voor over. Volgens Samsom rekt Van Geel de marges veel te ver op. �Het is absurd om te doen alsof wegverbredingen geen significante bijdrage aan de luchtvervuiling leveren.”

Reageer op dit artikel