nieuws

Einde NVM

bouwbreed Premium

Er is weer eens heibel aan het makelaarsfront. De ene keer biedt een nieuwe makelaar zijn diensten tegen spotprijzen aan en nu komt er een soort Google voor koophuizen op de markt. En altijd is de makelaarsvereniging NVM tegen. Deze vereniging is tegen iedere verandering en u weet waar dat eindigt. Makelaar is een beroep […]

Er is weer eens heibel aan het makelaarsfront. De ene keer biedt een nieuwe makelaar zijn diensten tegen spotprijzen aan en nu komt er een soort Google voor koophuizen op de markt. En altijd is de makelaarsvereniging NVM tegen. Deze vereniging is

tegen iedere verandering en u weet waar dat eindigt.

Makelaar is een beroep waarover veel kritiek is gegoten. Onder druk van de Vereniging Eigen Huis (VEH) verviel de beëdiging van de makelaars door de rechtbank en moesten de tarieven vrij. Nu wil men het gesloten

bestand van woningen die te koop staan op www.funda.nl open breken. Zo dat iedereen daarop kan, of dat al die woningen met die van andere websites vrij te googlen zijn.

De VEH verleent goede diensten, maar breekt ook goede zaken af die later ten nadele van haar leden komen. Zoals de vaste notaristarieven. U kunt het lezen, tal van notarissen dreigen door onderlinge concurrentie in financiële moeilijkheden te komen, dus gaat dat ten koste van hun kwaliteit en betrouwbaarheid.

Men moet nu eenmaal geld verdienen. Ooit behoorde ons notariaat tot de beste van Europa, ik ben bang dat die tijd nu echt voorbij is. Maar goed, terug naar de makelaars. Al eerder pleitte ik voor een soort googleprogramma waarmee men opgeeft welke woning men waar wil kopen. Dit programma struint dan alle websites af en komt met een lijst koopmogelijkheden.

Een makelaar uit het Brabantse Vught heeft nu zo�n programma en de NVM is uiteraard tegen. Dit terwijl iedere woningeigenaar er blij mee is. Wil iemand kopen, dan krijgt hij met één druk op de knop van zijn computer een overzicht van die passende woningen die te koop staan. Verkoopt hij zijn woning, dan legt hij een aparte website aan van zijn te koop gezette woning en komt zo in aanmerking voor een ontmoeting met een woningzoeker via dat google-achtige programma. Mooi toch! “Neen”, zegt de NVM, dadelijk in een kort geding, “dat willen wij niet”. Anders verdienen we straks niets meer.

Inderdaad is een website als Funda met circa 70 procent van alle te koop staande woningen, dan niet meer nodig. Want iedere verkoper, makelaar, adviseur, projectontwikkelaar bouwt een website met daarop de woningen die hij/zij wil verkopen en via www.Allekoophuizen.nl vinden zij een koper.

Makelaars mogen alleen op Funda met hun verkoopobjecten indien zij lid zijn van de NVM. Als Funda vervalt, dan hoeft men ook geen lid meer te zijn van deze makelaarsvereniging. Ik denk dat velen die vereniging dan zullen verlaten en dat betekent dan het einde van de dominante NVM. Trouwens, makelaars blijven altijd geld verdienen, ook zonder Funda.

Kopers en verkopers van woningen en huurders en verhuurders van bedrijfspanden kunnen namelijk niet alles zelf. Of door tijdgebrek of door een gebrek aan kennis van het onroerend goed. Hebben ze eenmaal een woning, pand, koper of huurder gevonden, dan schakelen ze meestal toch een makelaar in die de klus afmaakt en een taxatierapport ten behoeve van een hypotheeklening verzorgt. Ik ben benieuwd hoe dat kort geding van de NVM afloopt. Naar ik hoop heeft de rechter enig gevoel voor transparantie voor bijvoorbeeld de koopwoningmarkt.

Reageer op dit artikel