nieuws

Dubbelgekromde panelen voor Quatar

bouwbreed Premium

Het Nederlandse Exploform gaat 3D gevormde panelen leveren van rvs 2 millimeter voor een gebouw in Qatar. Het bedrijf uit Lelystad gebruikt daarvoor de productiemethode voor het explosief vervormen van materialen. “Wij zijn de enige ter wereld die de dubbelgekromde panelen konden maken”, zegt Joop van Campen van Van Campen Aluminium in Lelystad.

Exploform is een jointventure van Van Campen Aluminium Productie BV en TNO, licht de algemeen directeur toe. Het betreft een uitzonderlijk gecompliceerde opdracht. De moeilijkheid is uiteraard gerelateerd aan het bedrag van de opdracht. “We zijn tevreden over het bedrag dat we ontvangen. De prijs per vierkante meter is het driedubbele van een normale bekleding”, laat Van Campen weten.
Dat komt mede omdat in de panelen, nadat ze zijn gevormd ook nog versterkingen worden aangebracht. Overdag is het in Qatar zo’n 40 graden Celsius. De gekromde panelen lijken dan volgens de algemeen directeur wel op koekenpannen. En ’s nachts koelt het toch weer sterk af. De versterkingen zorgen voor het opvangen van het terugveren van de panelen waardoor ze vormvast en strak blijven.
Exploform is twee jaar geleden door de Duitse hoofdaannemer benaderd voor het leveren van de panelen. Toentertijd wilde de hoofdaannemer de prijs van Exploform niet betalen. “Maar na twee jaar om ons heen draaien, zijn ze toch bij ons terecht gekomen. Het gaat inderdaad om een aanzienlijk bedrag, maar wij kunnen nu eenmaal maken wat de architect hebben wil”, verklaart Van Campen.
De orderportefeuille is goed gevuld, zegt algemeen directeur Van Campen. Over andere die wellicht met explosievormen de positie van Exploform willen aanvechten zegt hij: “Laat ze maar komen, wij hebben acht jaar voorsprong. Dat halen ze niet in.”

Verfijnd

Met de nogal ruw klinkende productiemethode van het explosievormen is het toch mogelijk verfijnde gevelpanelen te maken. Complexe en dubbelgekromde vormen kunnen op relatief eenvoudige wijze worden geproduceerd van bijna alle soorten metalen zoals aluminium, staal, roestvast staal, nikkel of titanium. Met een directe explosietechniek zijn twee plaatmaterialen onwrikbaar aan elkaar te maken. Een koperplaat op een ondergrond van staal bijvoorbeeld.
Met indirect explosievormen wordt anders gewerkt. Uit blokken aluminium worden moedermatrijzen gemaakt. De te bewerken plaat wordt in de mal geplaatst en de holte tussen de mal en de plaat vacuüm gezogen. Het wordt in een bad met vloeistof geplaatst. Vervolgens wordt een explosieve lading boven de plaat gehangen en tot ontploffing gebracht. De plaat wordt met hoge snelheid in de mal gedrukt en neemt de gewenste vorm aan.
Explosievormen heeft als voordeel dat grote objecten tot wel 10 meter lengte in één keer te maken zijn. Bovendien kunnen platen tot wel 6 centimeter dik rvs worden vervormd. De productiekosten zijn lager dan andere vervormingstechnieken zoals dieptrekken of persen.

Reageer op dit artikel