nieuws

Decoratieve elementen geven frivole look aan sobere betonvloer

bouwbreed

Vloeren met een betonachtige uitstraling zijn op het ogenblik tamelijk populair. Maar ze moeten wel vlak, stofvrij en scheurbestendig zijn, en een hoge druk- en treksterkte hebben. Een aardige optie is het toevoegen van decoratieve elementen aan de sobere basis.

AANHEF_SUB:octrooi

nummer: 1025486

houder: Eurocol, Wormerveer

uitvinder: Th. Breeuwer

Intensief belopen betonnen vloeren staan bloot aan zware belastingen en dit soort vloeren krijgt daarom meestal een afwerklaag van slijtvaste kunststof. Vaak is het nodig een kale vloer vooraf te egaliseren, zeker bij het toepassen van een transparante toplaag. Egalisatiemiddelen op kunststofbasis zijn goed, maar duur. Daarom valt de keuze vaak op een middel op cementbasis. Dat is veel goedkoper, maar heeft een hogere scheurgevoeligheid. Uiteindelijk ontstaat bij vakkundig aanbrengen van zowel het egalisatiemiddel als de toplaag een egale, maar tamelijk saaie vloer.  

Octrooi 1025486 betreft een werkwijze voor het leggen van “een niet-opneembare, scheurbestendige, en decoratieve vloerafwerklaag op een bestaande, steenharde vloerondergrond”. Het vloersysteem  is ontwikkeld door de R&D-afdeling van Eurocol, onderdeel van de Forbo-groep.

Als beginpunt gaat het octrooi uit van een constructievloer met daarop een goed gereinigde dekvloer op basis van cement. Scheuren in deze dekvloer kunnen worden gedicht met een tweecomponenten epoxygiethars, voor grote scheuren zonodig vermengd met kwartszand. Zonder de reparaties eerst te laten drogen, komt op de gerepareerde vloer een laagje epoxyprimer. De nog niet uitgeharde primerlaag wordt ingestrooid met gevlamdroogd kwartszand, om de hechting met de volgende laag te bevorderen. De primer vormt na ongeveer 24 uur drogen een harde, niet-flexibele laag die goed hecht aan de ondergrond, en voorkomt  dat de erboven komende laag scheurt door uithardingskrimp. Na het uitharden en verwijderen van het losse zand komt hierop een egaliseerlaag op cementbasis, aangevuld met 10 tot 30 procent kunststof bindmiddelen. De laagdikte mag liggen tussen de 1 en 30 millimeter, maar optimaal is tussen 3 en 20 millimeter. Op de nog vochtige egaliseerlaag komen de flinterdunne, decoratieve deeltjes van bijvoorbeeld polyacetaat. Losse en halflosse deeltjes worden na het drogen verwijderd, waarna een of meer transparante toplagen worden aangebracht.

Uitstraling

Uitvinder Th. Breeuwer, hoofd van de afdeling R&D van Eurocol prijst de uitstraling van de op zijn afdeling ontwikkelde vloer: “Grijstonen zijn populair, er is vraag naar een �basic look�, zeg maar de �beton look�. Door het lakken krijgt zo�n vloer meestal een heel ander uiterlijk. Maar door ons product verandert het natuurlijke uiterlijk vrijwel niet.”

Eurocol verkoopt de vloeren onder de naam Eurocolor Flooring System rechtstreeks aan grote vloerbedrijven die werkzaam zijn in de utiliteitsbouw. En aan wooninrichters via de groothandels. Sales manager H. van de Heuvel: “We hebben het product nog niet groot in de publiciteit gebracht. We richten onze aandacht momenteel op de �voorschrijvers� zoals bijvoorbeeld binnenhuisarchitecten. Het is ook geen product voor particulieren, want je moet een gedegen kennis hebben van het egaliseren van vloeren. De eindgebruiker koopt onze producten daarom inclusief de benodigde arbeid.”

Reageer op dit artikel