nieuws

Communicatiehulpmiddel voor bouw weer stap verder

bouwbreed Premium

BREDA – De verspreidingsgraad van VISI mag dan nog beperkt zijn, wie eenmaal kennis heeft gemaakt met deze standaard voor digitale communicatie in de bouwpraktijk is overstag en blijft een overtuigd gebruiker.

Dat werd duidelijk tijdens een bijeenkomst van de gemeente Breda en CROW. Breda presenteerde in eigen stad de resultaten van de allereerste VISI-pilot in een project met een UAV-gc-contractvorm, een geïntegreerd contract.

VISI staat voor �voorwaarden scheppen voor invoeren van standaardisatie ICT in de bouw�. Het is een initiatief van CROW, CUR en SBR met als doel de communicatie tussen de vaak vele betrokken partijen in een bouwproject beter te stroomlijnen. Dat gebeurt door standaarden, de zogeheten VISI-raamwerken, te ontwikkelen voor verschillende toepassingsgebieden. Zo bestaat er al een VISI-raamwerk voor UAV-overeenkomsten (Uniforme Administratieve Voorwaarden voor de uitvoering van werken). De VISI-organisatie gebruikt de ervaringen van de Bredase VISI-pilot om nu ook een raamwerk UAV-gc te maken. Dat raamwerk zal rond de zomer beschikbaar komen.

Enthousiast

Breda is overwegend enthousiast over VISI. De gemeente gebruikte dit digitale hulpmiddel in een project waarin de automatisering van de 150 rioolgemalen wordt verbeterd. Dat project loopt nog door tot 2008. En hoewel de VISI-pilot is afgerond, blijft Breda gebruik maken van VISI vanwege de ervaren voordelen. Zo is de kans op misverstanden kleiner, weten alle projectpartners duidelijk welke verantwoordelijkheid ze hebben en heeft iedereen altijd een actueel dossier.

Tot minder vergaderingen heeft VISI niet geleid. En dus zullen de medewerkers van projectpartners Imtech en Witteveen+Bos gewoon vanuit Wormerveer en Deventer voor overleg blijven afreizen naar Breda.

Reageer op dit artikel