nieuws

Boskalis droomt van luxe schelp Portugal

bouwbreed Premium

faro – Oud-juwelier Sander van Gelder wil dat naamgenoot Rob van Gelder van Boskalis zijn kunstmatige schelpeiland in Portugal gaat aanleggen. Met het project is in totaal een investering gemoeid van zon 1,5 miljard euro. Het eiland alleen al komt op 500 miljoen.

“Als het in Dubai kan, waarom dan niet hier”, is de filosofie van ontwikkelaar Sander van Gelder verwijzend naar de Palm eilanden in het Midden-Oosten. Het toenemend aantal miljonairs en de behoefte aan steeds luxere vakanties, maken de investering in zijn ogen heel aantrekkelijk.

De markt van de luxe kent hij maar al te goed. In de jaren zeventig liet hij zich uitkopen bij juweliersketen Schaap Citroen en Van Gelder die hij juist groot gemaakt had. Een nieuwe grootaandeelhouder dacht meer te kunnen verdienen door de luxe winkels om te bouwen tot juweliers waar ook de �gewone� man terecht kon. Voor Van Gelder was de lol er toen af.

Met het geld kocht hij in 1977 het luxe resort Vale do Lobo bij Faro in de Algarve van de Britse hotelketen Trusthouse Forte en projectontwikkelaar Costain. Na de Anjerrevolutie in Portugal zagen veel Engelsen geen heil meer in het nieuwe Portugal en was het complex met golfbanen voor relatief een prikje over te nemen.

Van Gelder liep langer met de gedachte Val do Lobo uit te breiden. Door het succes van zijn resort hebben de grondeigenaren rondom de vallei van de wolf hun prijzen fors opgeschroefd. Dan maar een eiland aanleggen, was de oplossing.

Vergunningen

Het moet 100 hectare groot worden, met maximaal 1000 luxe woningen, een onderwaterrestaurant, hotels, de onvermijdelijke golfbaan en een onderwatertunnel die zorgt voor de verbinding met het vasteland. De prijs van de huizen kan oplopen tot 4 miljoen euro.

Van Gelder verwacht over een jaar of vijf te kunnen beginnen met de uitvoering. Een baaierd aan goedkeuringen en vergunningen van lokale en regionale overheden is nog nodig.

De eerste gesprekken met Boskalis zijn inmiddels van start gegaan. Het bedrijf werkt al voor Van Gelder met zandsuppleties bij Vale do Lobo om de gevolgen van kusterosie tegen te gaan. Die samenwerking bevalt zo goed dat Van Gelder Boskalis ook wil inschakelen voor het opspuiten van het eiland.

De baggeraar vindt het nog wat prematuur om er nu al dieper op in te gaan. Per slot van rekening hebben milieubeschermers zich ook al kritisch uitgelaten over de aanleg van het eiland. Voordat de eerste hopperzuiger daar kan gaan rainbowen, zijn er de nodige jaren verstreken.

Reageer op dit artikel