nieuws

Amsterdamse corporaties mogen meedoen met glasvezelnet

bouwbreed Premium

amsterdam – De Amsterdamse woningcorporaties mogen onder voorwaarden beginnen met de aanleg van het glasvezelnetwerk.

Het was de laatste hobbel voordat het werk kan beginnen om in stadsdeel Zeeburg veertigduizend woningen aan te sluiten op het breedbandnet. Daarna wil Amsterdam voor alle huishoudens snel internet via glasvezel mogelijk maken.

De deelneming van de corporaties in de Glasvezelnet Amsterdam B.V. (GNA) beschouwt de minister als een experiment. Zij laat in haar brief aan de corporaties weten dit in lijn te zien met haar voorstellen aan de Tweede Kamer om onder strikte voorwaarden vrije dochterondernemingen van corporaties commerciële activiteiten te laten verrichten.

Naast een beperking van de financiële participatie en aansprakelijkheid van de corporaties, stelt de minister als voorwaarde dat er geen marktverstoring mag optreden en dat er geen enkele vorm van staatssteun mag toevloeien naar GNA. Daarnaast moet ook de Europese Commissie instemmen met de plannen. Ook geeft minister Dekker in haar brief aan geen aansprakelijkheid te aanvaarden als haar beleidslijn door de Tweede Kamer niet wordt gesteund of door de Europese Commissie wordt verboden.

Toestemming

De gemeente Amsterdam richtte GNA samen met vijf woningcorporaties en investeerders op om het glasvezelnetwerk tot stand te brengen.

Voor de deelname van de corporaties in de vennootschap was toestemming nodig van de minister. De Amsterdamse wethouder Van der Horst (Infrastructuur) ziet het antwoord van de minister als het definitieve groene licht voor de aanleg van de supersnelle internetverbinding. “De constructie die hiervoor is opgesteld, voldoet precies aan de eisen van de minister”.

Een consortium met daarin BAM-dochter Van den Berg Infrastructuren, Draka en Comteq Telecomn gaat het Amsterdamse netwerk aanleggen. Het Italiaanse BBned gaat het netwerk beheren.

Reageer op dit artikel