nieuws

Werkgelegenheid zwelt aan over een breed front

bouwbreed

amsterdam/voorburg – De werkgelegenheid trekt voor het eerst sinds 2000 weer aan. Dat blijkt uit analyses van zowel het Centrum voor Werk en Inkomen als het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het CWI telde bij de jaarwisseling 671.477 werkzoekenden. Het aantal is 20.733 minder dan eind 2004. Het aantal werkzoekenden onder de 23 jaar daalde met bijna een kwart. De ouderen echter zitten nog in de hoek waar de klappen vallen. Het aantal banenzoekers onder de 50-plussers steeg met 6,9 procent.

Ook het aantal werkzoekenden in de categorie 40-49 jarigen nam toe: met 2,6 procent. In december daalde het aantal ingeschrevenen met 1,2 procent ten opzichte van november. Volgens het CWI is de afname opmerkelijk. Meestal laat december juist een stijging van het aantal werkzoekenden zien.

Friesland was in december een negatieve uitschieter. In die provincie nam het aantal werkzoekenden met 3,5 procent toe tot 29.978. Over een heel jaar gemeten echter schitteren de noorderlingen juist in positieve zin. De 5,9 procent daling van het aantal werkzoekenden wordt alleen geëvenaard in Noord-Brabant. Naast Friesland namen ook te Drenthe in december de werkzoekenden toe. Het aanbod groeide met 348 personen tot 23.702. Buiten Friesland en Drenthe laten de decembercijfers in alle provincies een daling zien.

De kampioenen in het terugbrengen van het aantal werkzoekenden zijn – met de daling van 5,9 procent – voor 2005 Friesland en Noord-Brabant. Goede subtoppers zijn Noord-Holland (5 procent), Groningen (4,9 procent) en Zuid-Holland (4,1 procent). Aan de verkeerde kant van de lijn staan Flevoland en Limburg met toenames van werkzoekenden in een omvang van 5,2 en 2,6 procent. Drenthe kreeg 0,3 procent meer banenzoekers.

Opvallende rol

Van de grote gemeenten speelt Amsterdam een opvallende rol. Het aantal werkzoekenden daalde vorig jaar liefst met 9 procent. Dankzij de daling van 2138 personen in december staan nu nog 46.889 werkzoekenden bij het CWI in de boeken. Rotterdam slaagde eveneens de werkloosheid aan te pakken. De daling in 2005 bedroeg 4,4 procent. Het leger werkzoekenden is in de havenstad nog altijd 49.590 personen groot.

In Den Haag verminderde het aantal werkzoekenden vorig jaar met 0,7 procent tot 28.791. Utrecht zag het aantal werkzoekenden met 1,9 procent toenemen tot 13.773.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek telde Nederland in het laatste kwartaal van 2005 gemiddeld 447.000 werklozen. Na correctie voor seizoensinvloeden komt het aantal werklozen uit op 471.000. De afgelopen drie maanden was 6 procent van beroepsbevolking werkloos. Twaalf maanden eerder was nog 6,4 procent zonder werk.

Het CBS komt tot een jaargemiddelde van de werkloosheid in 2005 van 483.000. Het aantal ligt een fractie boven de 479.000 van vorig jaar. De cijfers van CWI en CBS verschillen onder andere omdat het CWI werkzoekers zonder recht op uitkering niet meetelt.

Reageer op dit artikel