nieuws

Warmtepompwoningen los van stadsverwarming

bouwbreed

kaatsheuvel – Deze week levert Pepping Bouw op de Tilburgse Vinex-locatie Reeshof de laatste van acht energiezuinige woningen op. De nieuwkomers zijn ten opzichte van de omliggende woningen die zijn aangesloten op stadsverwarming, 35 procent energiezuiniger.

Bij de acht woningen zijn warmtepompen van Itho toegepast. Daarvoor heeft de ontwikkelaar uit Kaatsheuvel ontheffing gevraagd en gekregen voor aansluiting op de stadsverwarming in de nieuwbouwwijk. Dat was mogelijk doordat het woningconcept van Itho en Pepping in 2005 de Nationale Energie Toekomst Trofee won, een jaarlijkse publieksprijs van SenterNovem. “In overleg met energiebeheerder Essent en de gemeente Tilburg konden we de warmtepomptechniek op kleine schaal in onze eigen achtertuin aanleggen. Daarmee willen we ons als duurzame bouwer profileren” aldus ing. B. Moust van Pepping Bouw.

De warmtepompen zijn gekoppeld aan een vloerverwarmingssysteem. Elke woning beschikt over een eigen bron, waarvoor twee 100 meter diepe boringen met een doorsnede van 20 centimeter zijn uitgevoerd. �s Zomers wordt het systeem ingezet om te koelen. De woningen gebruiken volgens Moust 55 procent minder energie dan standaard nieuwbouwwoning. Vergeleken met de andere woningen in Reeshof die zijn aangesloten op de stadsverwarming scoren ze 35 procent energiezuiniger. De epc-waarde van de woningen varieert van 0,45 tot 0,53. De meerkosten van het systeem belopen 7000 euro per woning. De woningen zijn door Pepping tegen marktconforme voorwaarden aangeboden.

Reageer op dit artikel