nieuws

Utrecht bedient straatverlichting met smsje

bouwbreed Premium

UTRECHT – De gemeente Utrecht gaat de straatverlichting aan- en uitschakelen met sms-berichten. Het systeem is zuiniger en flexibeler, legden de ontwikkelaar en het ingenieursbureau van de gemeente gisteren uit.

Op de meeste plaatsen in Nederland stuurt het energiebedrijf de openbare verlichting aan op een vast tijdstip. Dat gaat met zogenaamde toonfrequentsignalen. Een signaal dat via het elektriciteitsnet wordt verstuurd, brengt de schakelkast in actie. Sinds de privatisering van de energiesector zijn de energiebedrijven meer geld voor die dienst gaan vragen, weet A. Klink van het Ingenieursbureau van de gemeente Utrecht. Aanpassen van de schakeltijden was ook betrekkelijk omslachtig en kwam de gemeente steevast op een rekening te staan.

Het nieuwe systeem werkt met een lichtsensor die bij (on)voldoende licht een sms-bericht naar de centrale stuurt. Vanuit de centrale gaan signalen naar de verschillende schakelpunten in de stad, waarna de straatverlichting aan of uit gaat. Door de schakeltijdstippen aan te passen denkt Klink energie te besparen. Dat kan bovendien verder worden geoptimaliseerd door meer lichtsensoren te installeren.

De techniek is volgens het ingenieursbureau wel eens voor een enkele individuele lantaarnpaal toegepast, maar nog nooit op zo�n grote schaal. Inmiddels reageren vijftig van de vijfhonderd voedingskasten binnen de gemeente Utrecht op sms. Dat komt neer op ongeveer 1500 straatlantaarns. In minder dan tien jaar zullen de andere lantaarns ook op het systeem zijn aangesloten. De gemeente rekent dan op een besparing van 50.000 euro per jaar op de energie- en bedieningskosten. De investeringskosten zijn met drie of vier jaar terugverdiend.

Het systeem geeft bij storingen bovendien een signaal af, waardoor direct een installateur kan worden ingeschakeld. Vroeger waren gemeente en politie afhankelijk van telefoontjes van buurtbewoners. Ook de afdeling cameratoezicht van de politie heeft veel belangstelling voor de nieuwe toepassing, aldus Klink. “Straatlampen kunnen eenvoudig uit en aan worden gezet om camerabeelden optimaal te benutten en verdachten eventueel af te schrikken.”

Reageer op dit artikel