nieuws

Testtrein Taurus breekt snelheidsrecord hsl-zuid

bouwbreed

zevenbergschen hoek – De Taurus, een testtrein van de Duitse fabrikant Siemens, heeft gisteren ter hoogte van Breda het Nederlandse snelheidsrecord op het spoor gebroken. De projectorganisatie van de HSL-Zuid had er een waar mediaspektakel van gemaakt. “Ik krijg net 202,6 kilometer per uur door!”

Op 1 april draagt Infraspeed, het bouwconsortium dat verantwoordelijk is voor de bouw van een van Nederlands grootste en ingrijpendste bouwprojecten, de infrastructuur van het zuidelijke stuk hogesnelheidslijn over aan spoorbeheerder ProRail. Vanaf die datum moet het traject van Barendrecht geschikt zijn om er met een snelheid van 300 kilometer per uur overheen te razen. Om die deadline te halen wordt er sinds deze week getest met een proeftrein die in de komende drie weken meerdere keren zijn eigen record zal breken. Nadat Taurus volgende week een topsnelheid van 250 kilometer per uur moet halen, wordt de testlocomotief vervangen door een Thalystrein die in maart het traject op snelheden boven de 300 gaat inrijden.

De Taurus is een speciale locomotief die geschikt is gemaakt om op verschillende Europese spoorwegnetwerken te rijden. In Nederland moet de trein bijvoorbeeld kunnen wisselen van bovenleiding waarop 25KV wisselstroom staat, naar het bestaande spoor met een voltage van 1500 Volt gelijkstroom op de bovenleidingen. Daarnaast test de Taurus de spoorgeometrie en het Euopees beveiligingssysteem ERTMS (European Rail Traffic Management System).

Het projectbureau HSL-Zuid en Infraspeed haalden gistermiddag alles uit de kast om Nederland deelgenoot te maken van hun recordpoging. Alle denkbare media was uitgerukt naar Breda om het heuglijke feit vast te kunnen leggen. De teleurstelling was dan ook voelbaar toen de Taurus voor de eerste keer langsreed: slechts een schamele 180 kilometer per uur, zo moest de Infraspeed-woordvoerder vanuit de cabine van de trein vernemen. “Maar alles gaat goed, dus we halen die 250 deze week echt nog wel,” zo suste hij het journaille.

In de bus van Zevenbergschen Hoek terug naar het projectbureau had de woordvoerder echter een heuglijke mededeling voor de mediavertegenwoordigers. “Ik ben net gebeld door de mannen op de trein, en ze komen zo weer langs. Als we op de loopbrug over het spoor gaan staan, kunnen we hem nog eens zien. En dan gaat �ie harder.” Twintig minuten later dendert Taurus met 200 kilometer per uur langs. Nog sneller worden de beelden naar Hilversum gestraald.

Reageer op dit artikel