nieuws

Surinaamse aannemers worden gediscrimineerd

bouwbreed

paramaribo – De voorzitter van de Algemene Aannemers Vereniging (AAV) in Suriname, A. Wong, heeft fel uitgehaald naar de overheid. Volgens Wong worden Surinaamse aannemers door de regering van president R. Venetiaan gediscrimineerd. Vooral Chinese aannemers en bouwvakkers worden de laatste jaren binnengehaald voor het uitvoeren van projecten.

Wong meent dat onnodig werkgelegenheid wordt gecreëerd voor Chinezen, terwijl de lokale aannemers het nakijken hebben. “Zijn de Surinaamse aannemers en hun werknemers niet goed genoeg?”, zo vraagt hij zich af.

Concurreren

Om te kunnen concurreren zullen we onze kwaliteit moeten verlagen naar dat van de Chinezen. Die verdienen voor twaalf uur werken per dag omgerekend slechts 6 euro. Daar kunnen wij niet tegenop”, zegt de voorzitter.

Als voorbeeld haalt Wong het recent door China gefinancierde project aan voor de bouw van tweehonderd volkswoningen. “Het is onvoorstelbaar dat de overheid ons hierbij niet heeft betrokken. Zelfs de openbare aanbesteding vindt in China plaats, wij krijgen geen kans. Het kan niet zo zijn dat een voorwaarde is dat voor de bouw een aantal Chinese migranten hiernaartoe moet komen om te werken. Deze houding van de overheid riekt naar bedrog.”

De omstandigheden waaronder de Chinese bouwvakkers moeten werken, zijn volgens Wong schrijnend. Zeven dagen per week, zelfs op feestdagen. Ze slapen in het gebouw dat ze moeten afbouwen. Dat kan toch niet. Vraag een Surinaamse arbeider dat te doen en hij schakelt de arbeidsinspectie in.”

De AAV heeft bij de regering herhaalde malen aan de bel getrokken over de misstanden in de bouwsector, maar vindt daar geen gehoor. Momenteel worden in Suriname tientallen grootschalige projecten uitgevoerd door Chinese aannemers, die uitsluitend met bouwvakkers uit eigen land werken. De Chinese regering schenkt als dank voor die werkverschaffing een nieuw complex van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat later dit jaar wordt opgeleverd. Ook dit wordt door Chinezen gebouwd.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels