nieuws

Staalsector verder door elkaar geschud

bouwbreed

londen- De consolidatie in de staalsector krijgt een groot vervolg. Onbetwist nummer één, staalproducent Mittal heeft een overnamebod gedaan op de nummer twee Arcelor. Het Indiase staalconcern wil per aandeel 28,21 euro betalen. Dit komt neer op een bod van 18,6 miljard euro.

Het bod van Mittal is 27 procent hoger dan de beurswaarde die Arcelor donderdag bij het slot van de Europese beurshandel had. Arcelor wilde kort na de bekendmaking die Mittal vrijdag deed, niet reageren.

Het bod is in contanten en in aandelen. Het komt per vijf aandelen Arcelor neer op 35,25 euro contant en vier aandelen Mittal. Als het bod slaagt, wil Mittal de recente aanwinst van Arcelor, het Canadese Dofasco, overdoen aan het Duitse ThyssenKrupp voor 68 Canadese dollar per aandeel.

Arcelor won eerder deze week de strijd om het Canadese concern van ThyssenKrupp met een bod van 71 dollar per aandeel. Het Duitse staalbedrijf wilde niet verder gaan dan 68 dollar per aandeel. Het aandeel van ThyssenKrupp schoot omhoog met 9 procent.

In een verklaring liet het Indiase staalconcern weten dat zijn bod “een aantrekkelijke premie biedt en zo is gekozen dat de aandeelhouders de mogelijkheid krijgen deel te nemen in de groeimogelijkheden van de nieuwe combinatie, terwijl ze ook een genereus deel in contanten krijgen”.

Het overnamebod dat Mittal Steel vrijdag op Arcelor uitbracht, is volgens analisten een strategisch goede stap van de grootste staalconcern ter wereld. “Hiermee versterkt Mittal Steel zijn positie in Europa. Het concern had al een aantal fabrieken in Midden- en Oost-Europa, maar nu lijkt het bedrijf ook zeker van een toonaangevende positie op markten als Frankrijk en Duitsland.”

Zij wijzen er verder op dat Mittal Steel al een behoorlijke positie in Azië en in Amerika had en nu dus een echte wereldspeler van formaat lijkt te worden. Dat is voor moderne staalproducent nodig omdat de staalmarkt structureel aan het veranderen is.

Voorafgaand aan de publicatie van het bod was er op de effectenbeurzen grote beroering ontstaan bij de staalaandelen. De handel in Mittal en Arcelor was stilgelegd, hetgeen aanleiding gaf tot de nodige geruchten. Zo zouden de twee concerns gezamenlijk Corus willen overnemen.

Gezien de omvang van de transactie zullen de diverse kartelautoriteiten in de wereld zich erover gaan buigen. Volgens een analist zullen die autoriteiten niet veel bezwaren maken, gezien de geografische spreiding van de activiteiten van de twee concerns. Mittal is sterk in Oost-Europa, de vroegere Sovjet-Unie en de Verenigde Staten. Arcelor is voornamelijk actief in West-Europa en Noord-Amerika.

Reageer op dit artikel