nieuws

Sittard-Geleen officieel 31ste grote stad van Nederland

bouwbreed

sittard-geleen – Het Limburgse Sittard-Geleen is sinds gisteren officieel de 31ste grote stad van Nederland. Met de nieuwe status is de stad over een periode van vier jaar verzekerd van 25 miljoen euro van het Rijk voor specifieke stedelijke problemen.

Minister Dekker (VROM) maakte met prinsjesdag al bekend dat de Limburgse gemeente aan de lijst dertig grootste steden, de G30, zou worden toegevoegd. Gisteren ondertekende minister Pechthold (bestuurlijke vernieuwing) namens het kabinet het zogeheten stadscontract in Sittard-Geleen.

Daarbij werd ook bekend gemaakt dat de stad 8,1 miljoen extra krijgt voor het grotestedenbeleid, waarmee Sittard-Geleen uitkomt op een rijksbijdrage van 25 miljoen euro tot 2010.

De Limburgse gemeente met bijna 100.000 inwoners ontstond in 2001 door een fusie. Direct na de herindeling klopte de gemeente al bij het Rijk aan om toegelaten te worden tot het grotestedenbeleid. Dekker heeft laten weten dat er na Sittard-Geleen de komende vier jaar geen nieuwe steden bijkomen.

Bij het grotestedenbeleid bepalen de steden zelf welke grootstedelijke problemen aangepakt gaan worden. In ruil voor de rijksbijdrage is de gemeente verplicht voor 2010 resultaten te boeken. Sittard-Geleen heeft zich onder meer tot doel gesteld de komende vier jaar 2300 woningen te bouwen. De stad heeft tot 2010 11 miljoen euro voor stedelijke vernieuwing.

Luchtvervuiling

Sittard-Geleen steekt de komende jaren 800.000 euro in maatregelen tegen luchtvervuiling en meer groenvoorzieningen in en om de stad. Daarnaast wordt er een half miljoen euro uitgetrokken voor de herstructurering van bedrijventerreinen. Het meeste geld van het Rijk, 16 miljoen euro, gaat naar sociale projecten, onder andere gericht op veiligheid in de wijken en bestrijding van de problemen onder de jeugd.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels