nieuws

Rood Spijkerwartier wordt groene woonwijk

bouwbreed Premium

arnhem – Nu er een einde is gekomen aan de raamprostitutie in het Arnhemse Spijkerkwartier, moet de roemruchte wijk weer een mooie, leefbare woonwijk worden. De gemeente Arnhem hoopt in de zomer te kunnen beginnen met de renovatie en herontwikkeling van de panden in de wijk.

In de jaren tachtig concentreerde de raamprostitutie zich in het noordoostelijke deel van het Spijkerkwartier. De hieruit voortkomende verkeers-, drugs- en geluidsoverlast zorgden voor veel ergernis bij buurtbewoners. Al in 1997 beloofde de gemeente Arnhem alles in het werk te stellen de prostitutie weg te krijgen uit de wijk. Na een jarenlange juridische strijd met de raamexploitanten is dat gelukt. “We willen dat mensen in dat deel van de wijk ook weer rustig kunnen wonen”, aldus B. Tates, projectleider Integrale aanpak overlast Spijkerkwartier bij de gemeente Arnhem.

De gemeente heeft de helft van de woningen in het gebied aangekocht via het de Wet voorkeursrecht Gemeenten. “Deze woningen willen we renoveren zodat ze kunnen worden verhuurd aan particulieren. Om dit te realiseren zijn we in gesprek met enkele woningcorporaties en projectontwikkelaars”, aldus Tates. Er zijn alleen nog maar verkennende gesprekken met partijen geweest, over geld is nog niet gesproken.”

De andere helft van de woningen in het oostelijke deel van het Spijkerkwartier is in bezit van de raamexploitanten. Op deze panden rust ook het gemeentelijk voorkeursrecht.

Van een aantal appartementen en verpauperde panden hoopt Tates dat de gemeente ze snel kan slopen en laten herontwikkelen tot stadswoning. “Maar op dit moment hebben we geen controle over wat er met deze woningen gaat gebeuren. We hopen dat de exploitanten zelf de panden opknappen en verhuren als woonruimte.” Het is niet de bedoeling dat de woningen in het gerenoveerde en herontwikkelde deel duur worden. De woningcorporaties dienen een maatschappelijk belang en hebben zich te houden aan maximum huurprijzen.

Bovendien hebben de oude arbeiderswoningen in het noordoostelijke deel van het Spijkerkwartier niet de allure van de monumentale en zeer prijzige herenhuizen in de rest van de wijk, stelt Tates.

Reageer op dit artikel