nieuws

Opvallend filmpaleis aan het IJ

bouwbreed Premium

amsterdam – Het Filmmuseum krijgt over drie jaar een spectaculair onderkomen aan de oever van het IJ.

Het Weense architectenbureau Delugan Meissl Associated Architects heeft gisteren aan staatssecretaris Van der Laan van cultuur het schetsontwerp gepresenteerd voor het nieuwe museum pal achter het Centraal Station.

“Het Filmmuseum is ontworpen als een beeldhouwwerk aan het water. De werking van het licht op de vlakken van het gebouw zal zo zijn, dat het ook vanuit de verte voortdurend een ander uiterlijk krijgt. Daarmee verwijzen we naar de cinematografie: een spel van licht en beweging”, aldus architect.

Het filmpaleis kan volgens het architectenbureau een brug slaan tussen twee polen: de gezellige binnenstad en het nu nog eentonige Noord. Het Oostenrijkse bureau Delugan Meissl werd vorig jaar door Rijksbouwmeester Crouwel uitverkoren om het museumontwerp te leveren. Het nieuwe onderkomen biedt onder meer vier filmzalen, een bibliotheek, een horecabedrijf en verschillende werkruimten.

Het Filmmuseum is de blikvanger van de door ING Real Estate te bouwen stadswijk Overhoeks. Op het voormalige Shell-terrein komen woningen, scholen, horecavoorzieningen, winkels en een oeverpark inclusief een iepenarboretum. Het is voor Delugan Meissl niet het eerste museumgebouw. Ze leverden ook het ontwerp voor het Porsche Museum in Stuttgart.

Reageer op dit artikel