nieuws

ONRI wil strengere controle en dwingende adviezen platte daken

bouwbreed

den haag – Bij lichte gebouwconstructies met een plat dak moet beter worden gecontroleerd op de naleving van eisen. Dat stelt de ONRI. Deze organisatie van advies- en ingenieursbureaus pleit voor een “cultuur van veiligheid” tijdens het gebruik, met “zonodig dwingende adviezen”.

Strengere technische normen en zwaardere constructies zijn volgens de ONRI niet noodzakelijk. De eisen zijn nog niet zo lang geleden aangepast en een goede toepassing in de praktijk staat of valt nu verder met een goede handhaving, zo meent de ingenieursvereniging: “Het idee leeft dat er ergens in het proces een partij is die de kwaliteit en de veiligheid bewaakt, maar in werkelijkheid moet dit worden georganiseerd.”

Met name veel lichte constructies blijken tot stand te komen zonder afdoende toetsing of er uiteindelijk een veilig product is gerealiseerd. “Als de constructies eenmaal staan, worden ze niet meer geïnspecteerd.” De uitgangspunten voor sterkte, belasting en modellering kunnen wel deugdelijk zijn, maar als tijdens bouw, beheer of onderhoud “de cultuur van veiligheid omslaat in een cultuur van zuinigheid, betekent dit een vergroot risico”.

Al is veiligheid niet vanzelfsprekend, alle gebouwen met een plat of licht hellend dak kunnen best veilig zijn, zo vinden de ONRI-mensen. Ook de bedrijfs- en sporthallen met lichte constructies en een minimaal ontwerp. Dat is de categorie waarmee zich de meeste problemen voordoen. De opdrachtgevers mogen in de ogen de ONRI rustig kiezen voor een lichte constructie, mits er in het beheer maar een cultuur bestaat van maximale veiligheid.

Dit houdt in dat tijdens extreme weersomstandigheden inspectie dient plaats te vinden. Bijvoorbeeld door elektronische signalering, of anders direct op het dak. Bij twijfels over de veiligheid, moet de constructeur worden geraadpleegd. Diens adviezen zouden onverwijld moeten worden opgevolgd, “ook als dat tijdelijke stillegging van productie en ontruiming betekent”.

Reageer op dit artikel