nieuws

Noorse bouw aan kop met Oost-Europeanen

bouwbreed Premium

oslo – Noorwegen verleende in 2005 aan 23.000 Oost-Europeanen een werkvergunning en neemt daarmee in West-Europa gerelateerd aan de omvang van het land een toppositie in. Dat signaleert het georganiseerde bouwbedrijfsleven, dat waarschuwt voor de gevolgen van deze ontwikkeling als het huidige hoge activiteitsniveau in de bouw- en aanlegsector met een omslag te maken krijgt. […]

oslo – Noorwegen verleende in 2005 aan 23.000 Oost-Europeanen een werkvergunning en neemt daarmee in West-Europa gerelateerd aan de omvang van het land een toppositie in. Dat signaleert het georganiseerde bouwbedrijfsleven, dat waarschuwt voor de gevolgen van deze ontwikkeling als het huidige hoge activiteitsniveau in de bouw- en aanlegsector met een omslag te maken krijgt. De omzet in deze sector kwam vorig jaar uit op 3,75 miljard euro, een toename van 33 procent ten opzichte van drie jaar eerder. In dezelfde periode was bijna sprake van een verdubbeling van het aantal Oost-Europese werknemers, terwijl de werkgelegenheid in de bouw slechts groeide met 1 procent en nog ruim Noorse 5000 bouwvakkers officieel geregistreerd stonden als werkzoekenden. Volgens de georganiseerde bouw betekent dit dat bij een omslag het aantal werklozen fors zal toenemen. De overheid overweegt nu maatregelen om verschillen in de arbeidsvoorwaarden voor binnen- en buitenlandse werknemers onmogelijk te maken.

Reageer op dit artikel