nieuws

Nieuwbouw Ikea Delft stilgelegd door conflict

bouwbreed Premium

delft – De bouw van het Ikea Concept Center in Delft ligt sinds gisteren stil. Moedermaatschappij Ikea Systems heeft aannemer Aan de Stegge Twello geschorst. Het meubelbedrijf wil duidelijkheid over de termijn waarin Aan de Stegge het gebouw denkt op te leveren en wil herstel van werk dat niet volgens bestek is uitgevoerd. De aannemer schuift de schuld van het conflict in de schoenen van het bouwmanagementbureau.

“De schorsing is voor Ikea de laatste stap alvorens het contract wordt opgezegd”, zegt een woordvoerder van het Zweedse meubelbedrijf. “We hebben op alle mogelijke manieren geprobeerd samen met Aan de Stegge Twello tot een oplossing te komen. Dit is helaas niet gelukt, daarom zien we ons tot deze uiterste maatregel gedwongen.”

De woordvoerder wil echter niet zeggen wat de bouwer in de ogen van Ikea allemaal fout heeft gedaan. “Het is een opeenstapeling van feiten, het voert te ver om daar tot in detail op in te gaan.”

Wijzigingen

Directeur J.H. Kip van Aan de Stegge Twello is openhartiger. “Ikea wordt nu de dupe van de onkunde van het bouwmanagementbureau dat ze hebben ingehuurd om de bouw te begeleiden. L&A Bouwmanagement heeft het proces niet in de hand. Ze blijven maar met wijzigingen komen, maar ze hebben helemaal geen bouwkundige ervaring. Ze kunnen het alleen heel goed verkopen, en dat is een beetje onze zwakte. Wij kunnen vooral goed bouwen. Al die wijzigingen zorgen voor meerwerk en dat kost geld.”

Kip vertelt over de hoofddraagconstructie waarvan de werktekeningen al klaar waren totdat er een fout in de constructie werd ontdekt. “60 Procent van de staalconstructie is anders dan op de eerste tekeningen. Uiteindelijk konden we al het staal afbestellen en een nieuwe order plaatsen. Intussen moesten we onder een ontzettende tijdsdruk wel doorbouwen. Ik geef toe dat we daardoor fouten gemaakt hebben, maar die zullen we herstellen.”

Tekortkomingen

Projectmanager A. Buskop van L&A ziet de zaken anders. “Natuurlijk veranderen we af en toe een tekening. Dat is gebruikelijk bij zulke grote projecten. De reden dat we Aan de Stegge hebben geschorst is vanwege ernstige bouwkundige tekortkomingen. Ze maken niet de kwaliteit die wij wensen.” Als voorbeeld noemt Buskop een gestorte vloer waar water op was gelekt. “Ondanks ons verzoek om te stoppen en nog geen tussenwanden te plaatsen, constateren we dat er in het weekeind is doorgewerkt door wat Polen en dat die wanden er toch staan. Dan zeggen ze: �Tja, we kunnen ze er moeilijk weer uithalen�. Zulke zaken gebeuren aan de lopende band. We willen nu eerst duidelijkheid.”

Is de schorsing een opmaat voor Ikea en L&A om de aannemer van de klus af te halen? De Ikea-woordvoerder zegt van niet. “We willen er graag uitkomen. Er is ook geen ultimatum vastgesteld.” En Buskop: “We hebben dinsdag een gesprek en ik ga ervan uit dat we dan wat zaken helder krijgen.”

Kip hoopt dat zijn bedrijf de klus kan afmaken. “Maar het liefst zonder L&A. Dat bureau is echt de stoorzender. Wordt het contract opgezegd, dan volgen zeker juridische stappen.”

Reageer op dit artikel