nieuws

Negro en Cicero

bouwbreed

Met grote belangstelling heb ik in Cobouw het artikel �Domus Aurea komende tien jaar gesloten�, 9 januari 2005 (nummer 5) gelezen over het bezoek aan de Domus Aurea in Rome van keizer Nero. Architect Antonello Vodret heeft volstrekt gelijk als hij zegt dat het een uniek bouwwerk is. Dat het over de rug ging van […]

Met grote belangstelling heb ik in Cobouw het artikel �Domus Aurea komende tien jaar gesloten�, 9 januari 2005 (nummer 5) gelezen over het bezoek aan de Domus Aurea in Rome van keizer Nero.

Architect Antonello Vodret heeft volstrekt gelijk als hij zegt dat het een uniek bouwwerk is. Dat het over de rug ging van de gehele bevolking destijds is heden ten dage van minder belang. Wat betreft de details over de oudheid zijn er mijns inziens wel een paar onvolkomenheden geslopen in het artikel. Zo heeft de naam Nero niets met negro (zwart) te maken. De naam komt uit het Etruskisch. De Etrusken waren een volk dat enkele eeuwen voor Christus in Midden Italië leefde, en betekent �de sterke�. Overigens staat hij slechts bekend als Nero (net zoals keizer Augustus geen Augustus heette). In werkelijkheid droegen de keizers voor hem wel echt de naam Nero, maar hij heette Lucius Domitius Ahenobarbus. Ahenobarbus betekent Roodbaard, een rare naam om een baby te geven, maar bijnamen waren erfelijk in het oude Rome. En ach, Cicero betekent kikkererwt, genoemd naar de neus van zijn betovergrootvader.

Ook heeft de term Aurea uit Domus Aurea niets met heilig te maken (een aureool is dan ook eigenlijk een gouden krans, en niet direct een krans van heiligen. De christenen hebben die betekenis eraan gegeven, maar Nero had niet zoveel met het christendom, want Paulus heeft hij levend en brandend aan het kruis genageld. Aurea betekent �gouden�. Het was dan ook een �gouden huis�.

Nero was niet echt een populaire leider (hij zou de grote brand in Rome in 64 na Christus veroorzaakt hebben om dit huis te kunnen maken), en de mensen waren arm, dus binnen een paar jaar was het goud eraf geroofd.

Reageer op dit artikel