nieuws

Lange en korte vezels maken beton sterk

bouwbreed Premium

den haag – Hybridevezelbeton is uitstekend geschikt voor extreem lichte voorgespannen prefab betonnen liggers. Dat concludeert ir. I. Markovic na onderzoek waarop hij deze maand hoopt te promoveren aan de TU Delft.

De promovendus heeft in het kader van zijn onderzoek een innovatieve soort beton ontwikkeld, een beton waarbij zowel de treksterkte als ook de ductiliteit aanzienlijk beter zijn dan bij gewoon vezelbeton. De toevoeging van het woord �hybride� wordt gebruikt om te benadrukken dat het om �hybridisatie� van de vezels gaat: korte en lange staalvezels worden samen in één betonmengsel gebruikt.

Het probleem van lage treksterkte en ductiliteit van beton wordt normalerwijs opgelost door wapening of door vezels aan het beton toe te voegen. De toegevoegde waarde van vezels in het beton is bij de meeste toepassingen echter redelijk laag gebleken. In vergelijking met ongewapend beton kon geen verbetering van de treksterkte worden vastgesteld. Markovic heeft vastgesteld dat het hybridevezelbeton (hvb) uitstekende eigenschappen bezit in verse toestand en in verharde toestand. De beproefde mengsels zijn allemaal zelfverdichtend en in verharde toestand is de buigtreksterkte ongeveer tien keer hoger dan bij ongewapend beton. Markovic ziet ook mogelijkheden voor meer toepassingen. Behalve lage kosten van constructieve elementen en betere mechanische eigenschappen, is ook de duurzaamheid van hvb beter dan van conventioneel beton.

Reageer op dit artikel