nieuws

Kustplaatsen kunnen weer bouwen

bouwbreed

den haag – Bouwen binnen het buitendijkse gebied in de dertien kustplaatsen is weer toegestaan. Het kabinet hoopt dat de badplaatsen zich hierdoor economisch en ruimtelijk verder kunnen ontwikkelen.

Het besluit van het kabinet kwam na het advies van de commissie-Poelmann over bescherming en ontwikkeling van buitendijks gebied (het gebied voor een waterkering) in kustplaatsen. Het merendeel van de aanbevelingen van de commissie zijn door het kabinet overgenomen.

Zo worden de bouwbeperkingen binnen de bestaande aaneengesloten bebouwing in het buitendijkse gebied van de kustplaatsen verlicht. Het kabinet hoopt zo de economische ontwikkelingen te versterken.

Het Rijk loopt met deze plannen vooruit op de Beleidslijn voor de Kust die begin deze zomer uitkomt. “Het leek niet langer verantwoord om voor deze kustplaatsen onduidelijkheid te laten voortbestaan omdat zij de facto �op slot� stonden”, verklaart staatssecretaris Schultz (water). Volgens haar zijn de dertien Nederlandse badplaatsen – Zandvoort, Katwijk, Vlissingen, Kijkduin, Noordwijk, IJmuiden, Cadzand, Scheveningen, Egmond aan Zee, Bergen aan Zee, Ameland, Vlieland en Terschelling – van groot economisch belang.

Voorwaarden

Daarom kiest zij er voor nieuw- en verbouw binnen de bestaande aaneengesloten bebouwing weer toe te staan. Op de voorwaarden die de waterkeringbeheerder stelt vanwege de sterkte en stabiliteit van de waterkering na, vervallen alle belemmeringen of voorwaarden om te bouwen.

De bouwbeperkingen waren opgelegd omdat het buitendijkse gebied van de kustplaatsen bloot staat aan verslechterende omstandigheden door klimaatverandering en de stijgende zeespiegel. Het kabinet heeft nu besloten de kustplaatsen op het huidige niveau te beschermen door extra zand aan te brengen. Zandsuppleties vinden al plaats voor het vasthouden van de positie van de kustlijn. Binnen de begroting van Verkeer en Waterstaat wordt ongeveer vier miljoen euro per jaar opzij gezet om een eventueel extra aanpassing van het suppletieprogramma te dekken. Als de kustgemeenten meer bescherming willen dan het huidige niveau dan is dat voor eigen rekening.

Reageer op dit artikel