nieuws

Italiaan ontwerpt kathedraal Suriname

bouwbreed Premium

paramaribo – De Italiaanse architect Gennaro Tampone heeft de opdracht gekregen de restauratie van de Petrus en Paulus Kathedraal in Paramaribo ter hand te nemen. De werkzaamheden worden gefinancierd door de Europese Unie. Het project kost ruim 2,8 miljoen euro.

De in 1885 voltooide kathedraal, een ontwerp van de Nederlandse redemptorist Frans Harmes, staat al jaren op instorten en is daarom slechts zelden toegankelijk voor het publiek. Het is het grootste houten gebouw van Latijns-Amerika en één van de grootste in de wereld.

Ruim dertig jaar geleden kreeg de kathedraal ook al een grondige opknapbeurt, waarbij de architect echter een fout maakte en een cruciale draagbalk verwijderde. Daardoor is het complex aan de rechterzijde in de loop der jaren enkele centimeters verzakt en bestond na verloop van tijd instortingsgevaar. Door middel van het plaatsten van steigers in de kerk en van steunbalken aan de buitenzijde kon dit worden voorkomen.

Restauratie

In samenwerking met het Surinaamse architectenbureau Tjin A Djie bereidt Gennaro Tampone nu de restauratie voor.

Als alles volgens plan verloopt, wordt in september met de werkzaamheden begonnen, een jaar later wordt het werk opgeleverd.

Reageer op dit artikel