nieuws

Groei vliegbasis Schinveld geeft geluidsoverlast

bouwbreed Premium

den haag – De uitbreiding van het AWACS-vliegveld Geilenkirchen vlakbij Schinveld kost niet alleen 6 hectare bos, maar veroorzaakt ook ontoelaatbare geluidsoverlast. Er wordt gesproken over 100 decibel per vliegtuig van defensie. Over beide gevolgen van de uitbreiding is een conflict ontstaan tussen omwonenden, milieuorganisaties en de rijksoverheid.De hoorzitting lijkt een farce. Een woordvoerder van de Duitse buurprovincie meldde dat de weg al is afgesloten, om de bomenkap mogelijk te maken. Eerder al had de rechter zich positief uitgesproken over de bomenkap.De afsluiting gebeurt aan Duitse zijde. De weg is aan de westzijde Nederlands en dus moest deze gemeente een noodverordening opstellen om de wegafsluiting mogelijk te maken.

Veertig protesterende omwonenden van de vliegbasis woonden gisteren in Den Haag een hoorzitting van het ministerie van VROM bij, naar aanleiding van de ingediende bezwaren. Volgens omwonenden en milieuorganisaties vliegen de AWACS-radarvliegtuigen bij de kap van het Schinveldse bos nog lager over en produceren ze daardoor meer lawaai.

VROM wil in het bosgebied van 20 hectare bij Schinveld toestaan dat bomen worden gekapt die te hoog zijn om AWACS-toestellen van de nabijgelegen NAVO-vliegbasis in Geilenkirchen veilig te laten opstijgen en landen. Daarvan gaat 6 hectare in zijn geheel tegen de vlakte. Het is nog niet bekend wie het bos gaat kappen.

Reageer op dit artikel