nieuws

Fries Museum naar Nieuw Zaailand

bouwbreed

leeuwarden – Renovatie en uitbreiding op de huidige plek van het Fries Museum in Leeuwarden is niet mogelijk. Bouwkundig adviesbureau PRC uit Bodegraven concludeert dat na onderzoek in opdracht van provincie Friesland. Thans wordt aangestuurd op een nieuw Fries Museum op het Wilhelminaplein in het centrum van Leeuwarden. Daarmee wordt het museum onderdeel van project […]

leeuwarden – Renovatie en uitbreiding op de huidige plek van het Fries Museum in Leeuwarden is niet mogelijk. Bouwkundig adviesbureau PRC uit Bodegraven concludeert dat na onderzoek in opdracht van provincie Friesland.

Thans wordt aangestuurd op een nieuw Fries Museum op het Wilhelminaplein in het centrum van Leeuwarden. Daarmee wordt het museum onderdeel van project Nieuw Zaailand. Uit het onderzoek is gebleken dat maar een klein deel van het huidige complex voldoet aan de bouwkundige eisen. Door de monumentenstatus van de Kanselarij en het Eijsingahuis – onderdeel van het museum – zijn grootschalige aanpassingen niet mogelijk en lopen de kosten fors op. Uit het onderzoek kwam naar voren dat verbetering en uitbreiding leiden tot een regionaal museum van zo�n 25 miljoen euro.

Provinciale Staten besluiten op 15 maart over de mogelijkheden van nieuwbouw op het Zaailand. De investering is mogelijk door een legaat van 18 miljoen euro van de overleden architect Abe Bonnema.

Reageer op dit artikel