nieuws

Extra ondersteuning in voormalig schoolpand

bouwbreed Premium

haarlem – Door een 50 centimeter dikke gemetselde muur van een voormalige Haarlems school is deze week extra draagkracht aangebracht. Een – nu nog zichtbaar – zigzagpatroon van 3 meter lange kespen moet de centrale vloer van het toekomstige woongebouw zoveel mogelijk ontzien.

De ondersteuningsoperatie vindt plaats in de centrale hal van een voormalig schoolgebouw op het braakliggende Raaksterrein. Toon van Peer van Goorbergh Funderingstechnieken moet zich in allerlei bochten wringen om de kespen op hun eindbestemming te krijgen. Het gaat om in totaal zeventien stalen balken van circa 3 meter lang, elk met een gewicht van 450 kilogram die op het her te ontwikkelen terrein in hartje centrum met een kraan over de oudbouw zijn getakeld.

Het manoeuvreren van de zware bouwelementen (HE360B-liggers) is een kwestie van improviseren aldus Van Peer. “De balken zijn 40 centimeter hoog en 30 centimeter breed en de werkruimte binnen is beperkt. Het waterpas leggen van de zware stalen balken gebeurt daarom op rolletjes.”

De funderingsspecialist uit Breda brengt de kespen aan op een oppervlak van 25 vierkante meter. Voor elf daarvan is een gat door de buitenmuur geboord. De overige zes steken door 80 centimeter brede kolommen die nu tijdelijk worden ondersteund met stempels.

Beschadigen

Deze niet-alledaagse maatregel is gekozen om de monumentale hal van het schoolpand bij de verbouwing tot wooncomplex zo weinig mogelijk te beschadigen. De stalen balken rusten op reeds aangebrachte 15 meter lange groutinjectiepalen van rond 300 millimeter. Door een op de funderingspaal vastgelaste iets bredere voetplaat kunnen twee kespen op één paal steunen. De liggers steken aan weerszijden van de buitenmuur circa 1 meter uit waardoor een stalen zigzagpatroon ontstaat.

Na het aanbrengen van de krimpvrije ondersabelingsmortel worden de kespen hydraulisch gevijzeld en onder 10 ton spanning gebracht. Ze rusten uiteindelijk op vier draadeinden, elk goed voor een gewicht van 30 ton.

Alleen al het hak- en breekwerk van de elf gaten in de buitenmuur, bleek geen sinecure. Van Peer: “Het 50 centimeter dikke metselwerk van de honderd jaar oude muren is van zeer goede kwaliteit.”

Deze week hoopt de funderingsspecialist alle kespen aan te brengen, waarna ze ter bescherming met beton worden omstort.

Reageer op dit artikel