nieuws

Duitse consumentenbond: Twaalf WK-stadions onveilig

bouwbreed

berlijn – Van de twaalf WK-stadions blijkt dat tweederde niet veilig genoeg is. Ook de drie stadions waarin het Nederlands elftal in de voorronde voetbalt, voldoen niet aan de normen. Dit concludeert de Duitse consumentenbond.

Het Zentralstadion in Leipzig (Nederland-Servië/Montenegro, 11 juni) heeft volgens het onderzoek van de bond geen vluchtwegen naar het speelveld, de (val)hoogte vanaf de onderste tribunerand is groot en de vluchtweg door tunnels is problematisch. De uitvoerder van het betreffende bouwbedrijf, W. Lonzen, vindt de kritiek over de vluchtwegen naar het speelveld onterecht. “Die eis geldt alleen voor stadions waarin vluchtwegen naar de buitenkant niet optimaal zijn. De FIFA heeft het stadion gecontroleerd en vrijgegeven.”

Het Gottlieb-Daimler-Stadion (Nederland-Kameroen, 16 juni) heeft deels ongunstige vluchtwegen vanuit de loges, sprinklers ontbreken, evenals een brandweerkraan en de brandweertoegangswegen zijn niet optimaal. Sportwethouder S. Eisenmann van Stuttgart deelt de conclusies niet. “Het onderzoek is oppervlakkig. We zijn er zeker van dat het stadion safe is. Het is de vraag of publiciteitsdrang bij dit onderzoek niet voorop heeft gestaan.”

Ook vindt de bond de ingangen en vluchtwegen van de Commerzbank-Arena in Frankfurt (Nederland-Argentinë, 21 juni) ongunstig en is de balustrade bij de tribune te laag. (anp)

Reageer op dit artikel