nieuws

Dekker wijst marge in energienorm af

bouwbreed

den haag – Minister Dekker (VROM) wil niet dat gemeenten de ruimte krijgen om in de binnenstad af te wijken van de nieuwe aangescherpte energienorm voor nieuwbouwwoningen. De minister bestrijdt dat het moeilijk of duurder is om de aangescherpte energieprestatiecoëfficiënt (epc) toe te passen bij kleine woningbouwprojecten in binnenstedelijk gebied.

“Integendeel. Doordat woningen in binnenstedelijk gebied vaak moeten passen in bestaande woonblokken, wordt volgensdeskundigen een lage epc zelfs gemakkelijker”, aldus Dekker. Volgens haar zit het gemak en de kostenbesparing vooral in het feit dat het om compactere bouw gaat, woningen met minder buitenmuren.

Met haar opstelling staat de minister lijnrecht tegenover de Tweede Kamer. Een kamermeerderheid van VVD, CDA en LPF is voor een versoepeling van de energienorm in binnenstedelijke gebieden en vindt dat gemeenten gemotiveerd moeten kunnen afwijken bij kleine of sociale projecten in de stad. De Kamer volgt daarmee de vier grote steden die stellen dat dat de bouw van woningen met de nieuwe epc van 0,8 bij kleine projecten niet te realiseren is en veel te duur uitpakt.

De Tweede Kamer praat morgen met Dekker over de aangescherpte energieprestatienorm. Tegen de aanscherping die per 1 januari is ingegaan, leven grote bezwaren in de bouwsector en bij grote steden en corporaties. De maatregel zou leiden tot fiks hogere woningprijzen en maar een zeer gering effect op energiebesparing hebben. Dit wordt weer bestreden door andere, kleinere gemeenten, de installatiebranche, de isolatiesector en een aantal maatschappelijke en brancheorganisaties. Volgens deze organisaties is de nieuwe norm goed haalbaar en zijn de ventilatiesystemen voldoende ontwikkeld om de energiebesparing op een verantwoorde manier te halen. De organisaties noemen het “volstrekte flauwekul” dat de hogere huizenprijs wordt gebruikt als argument om de epc-verlaging tegen te houden. “Het probleem van de bouwsector is dat zij de geringe meerkosten van de energiereductie moet betalen, terwijl de burger de voordelen incasseert.”

In haar brief aan de Kamer stelt Dekker dat de meerkosten volgens haar gegevens (zie tabel) “zeer beperkt” zijn. De minister bestrijdt ook dat de extra energiebesparende maatregelen in de nieuwe huizen leidt tot meer gezondheidsklachten of minder comfort.

Ze erkent dat er “inderdaad” nog veel energiewinst te behalen is in de bestaande bouw, zoals de bouwsector heeft gezegd. Nadeel is dat de overheid daar geld op moet toeleggen. Het voordeel van de epc-verlaging is dat dit de overheid niets kost, aldus Dekker, die aangeeft te onderzoeken of ook de verschillende energieprestatienormen in de utiliteitsbouw scherper kunnen worden.

Reageer op dit artikel