nieuws

Dak stortte in door constructiefout

bouwbreed Premium

katowice – Het dak van het internationale beursgebouw, in het Poolse Katowice, dat zaterdag instortte, kan niet bezweken zijn door de sneeuwlast. Dat zegt de advocaat van de eigenaar van het gebouw dat zeven jaar geleden nog een grondige renovatie onderging.

Juridisch adviseur Slyszyk denkt eerder dat er tijdens die renovatie een fout is gemaakt in de constructie. “Er lag hier inderdaad heel veel sneeuw, maar het dak hebben we schoon gehouden”, verklaart Slyszyk telefonisch. “Het is echter nog te vroeg om nu al een oorzaak en een schuldige aan te wijzen. We moeten eerst de doden begraven. Pas daarna moet er een grondig onderzoek komen.”

Bij de ramp in Polen kwamen tot nu toe 62 mensen, waaronder een Nederlander, toen het dak van het beursgebouw, waar op dat moment een internationale postduivenbeurs plaatsvond, instortte. De Poolse regering heeft opdracht gegeven om in het hele land grote gebouwen met platte daken extra te controleren. Poolse en Duitse kranten schreven gisteren dat door de extreme kou de stalen balken in het dak verzwakt zouden zijn. Een woordvoerder van Bouwen met Staal kan zich daar echter niets bij voorstellen. “Sommige staalsoorten worden zwakker bij lage temperaturen, maar met alleen maar statische belasting heeft dat geen gevolgen.”

Reageer op dit artikel