nieuws

Besluit over lage btw opnieuw uitgesteld

bouwbreed

brussel – De Europese Raad van ministers van Financiën (Ecofin) heeft een besluit over toepassing van het lage btw-tarief op arbeidsintensieve diensten wederom uitgesteld. Polen, Tsjechië en Cyprus dreigden het plan te torpederen. Deze week zal er meer duidelijkheid moeten komen.

Voor de derde keer op rij heeft de Ecofin geen akkoord weten te bereiken over de btw-zaak. Ook de Europese Raad van regeringsleiders slaagde daar in december niet in. Daardoor blijft de onzekerheid bestaan voor schilders en stukadoors of het lage btw-tarief voor werk aan woningen ouder dan 15 jaar blijft bestaan. Formeel liep de regeling op 31 december vorig jaar al af.

Aanvankelijk was het vooral Duitsland dat fel gekant is tegen het lage btw-tarief. Het kampt al enkele jaren met een te hoog financieringstekort en moet van de Europese Commissie orde op zaken stellen.

De regering van A. Merkel wil nu het btw-tarief optrekken van 15 naar 19 procent. Gevreesd wordt dat als op arbeidsintensieve diensten in andere landen het lage btw-tarief van toepassing is, ook in Duitsland druk zal ontstaan om het lage btw-tarief voor die diensten te hanteren. Daar heeft Merkel geen zin in, omdat dit volgens haar geld kost.

Duitsland kon nu echter leven met het compromis van voorzitter Oostenrijk om het lage btw-tarief tot eind 2010 te handhaven. Dit mede omdat de Europese Commissie in juni volgend zal rapporteren over de effecten waarna de lidstaten wederom kunnen besluiten om na 2010 te stoppen of toch nog al dan niet permanent door te gaan.

Na zeven uur overleg afgelopen maandag bleken ineens drie andere landen dwars te liggen; Polen, Tsjechië en Cyprus. De eerste twee landen koppelen hun instemming aan de eis dat zij nog jarenlang lage btw mogen heffen op nieuwbouw van woningen. Volgens het toetredingsverdrag mogen ze dat dit jaar nog doen, maar moet volgend jaar de btw naar minimaal 15 procent worden opgetrokken. Geen enkel land was bereid aan deze eis tegemoet te komen.

Wel kregen zij de handen op elkaar voor lage btw op blokverwarming. Ook mogen alle nieuwe staten meedoen aan het experiment van de lage btw op arbeidsintensieve diensten. Aanvankelijk zou de verlenging zoals Oostenrijk die voor ogen had, alleen gelden voor de negen landen waar de regeling al werkt.

Nog deze week zullen de drie landen moeten laten weten of zij alsnog akkoord gaan met het nu bereikte compromis. Doen zij dat niet, dan is het over en sluiten voor de schilders en stukadoors.

Reageer op dit artikel