nieuws

Baanverlenging luchthaven GAE wederom onder vuur

bouwbreed

EELDE – De verlenging van de start- en landingsbaan van Groningen Airport Eelde (GAE) heeft minder effect op het aantal reizigers dan de luchthaven nu doet voorkomen.

Dat stelde luchtvaarteconoom J. de Wit van de Universiteit van Amsterdam gisteren in een onderzoek dat hij deed in opdracht van de PvdA-statenfractie in Drenthe.

De luchthaven verwacht dat zowel het passagiers- als vrachtvervoer in tien jaar tijd zal verdubbelen, als de baan eenmaal is verlengd. Volgens De Wit is dat zeer de vraag. De luchthaven houdt in de berekeningen onder meer geen rekening met de verwachte groei van het vliegverkeer vanaf de luchthaven in Lelystad.

Eelde ijvert al jarenlang voor verlenging van de start- en landingsbaan van 1800 naar 2500 meter. De plannen stuiten op hevig verzet van omwonenden en milieuorganisaties. Volgens de econoom is het potentiële passagiersaanbod op Eelde te laag om een grote groei te kunnen realiseren. De daling van het aantal vakantiecharters tussen 2002 en 2004 schreef GAE toe aan het Irak-conflict. “Waarom het aantal vakantiegangers op de luchthaven Eindhoven met 80.000 passagiers kon groeien en op Rotterdam Airport met zo�n 45.000 passagiers, blijft dan toch een raadsel”, zei De Wit. (anp)

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels