nieuws

Architect hekelt bouwprocesmanager

bouwbreed Premium

haarlem – “Hoe kan het toch dat we twintig jaar geleden met vijf mensen aan tafel uitstekende gebouwen maakten, terwijl dat er tegenwoordig minstens dertig zijn”, vraagt architect Hubert-Jan Henket zich af terugkijkend op de totstandkoming van de rechtbank in Haarlem, De Appelaar, die volgende maand wordt geopend.

De vele verschillende belangen die meespeelden bij de totstandkoming van De Appelaar, maken vooral het procesverhaal interessant”, vindt hij. “We moeten het aantal betrokkenen zien te beperken”, filosofeert hij door over het bouwproces in het algemeen, los van De Appelaar, dat vooral door de lange voorgeschiedenis en de krappe bouwlocatie zo complex was.

“Vroeger zaten we maar met vijf mensen aan tafel en we maakten perfecte gebouwen, ze klopten als een bus. Vandaag telt eenzelfde vergadering al gauw twintig gespecialiseerde academici aangestuurd door even zoveel managers en zijn de gebouwen beter? Nee.”

Het geld wordt niet in het gebouw gestoken, maar gaat op aan de salarissen van die extra mensen, stelt Henket. “Tegenwoordig rent elke opdrachtgever naar zo�n bouwprocesmanager, maar dikwijls deugen ze van geen kant en kosten tonnen. Het is afhankelijk van de persoon die je treft. Gelukkig ging het niet op voor de bouw van De Appelaar – anders was het proces nog ingewikkelder geweest – maar doorgaans heb je alleen maar onvoorstelbaar last van die lui.”

Henket ziet “heus wel” dat het allemaal minder eenvoudig is geworden. “We bouwen steeds vaker in bestaande complexe stadsstructuren. Laten we hopen dat we afkoelen van die uitbreidingsmanie in de polder. Maar het kan niet zo zijn dat het bouwen zes keer complexer is dan voorheen. Eigenlijk hebben die managers maar één taak, en dat is het integraal bij elkaar houden van de verschillende belangen, maar dat is nu juist wat ze niet leren. Ze zijn niet echt betrokken, maar willen wel alles in handen hebben. Het is niet meer dan geschuif met verantwoordelijkheden.”

De architect meent dat hetzelfde geldt voor de overheid. “Waarom maken ze het zo nodeloos ingewikkeld. In hoog tempo storten ze een lawine van nieuwe regels en procedures over ons heen, eufemistisch deregulering genoemd. Vandaar al die managers. Uitstekend voor de werkgelegenheid. Maar dat lijkt me niet de bedoeling. Voor je het weet voldoen veel gebouwen niet meer aan de eisen en zijn ze al verouderd voor ze zijn opgeleverd.”

Het duurzaam bouwen dat de overheid zegt te stimuleren, noemt Henket dan ook contraproductief. “Duurzaamheid bereik je niet door steeds de eisen te wijzigen, maar begint juist bij het temperen van de functionele vraag. De duurzaamheid van het aanbod dat wordt geëist, is allang gesloopt voordat de technische levenscyclus ervan is verstreken. Het is het paard achter de wagen spannen. Dus ik zeg: hou al dat geld van die extra managers in je zak en gebruik het om uit te zoeken hoe dit soort processen beter kunnen verlopen. We zijn momenteel ontzettend ineffectief bezig.”

Reageer op dit artikel