nieuws

AM Wonen: kwart omzet uit herstructurering

bouwbreed

rotterdam – AM Wonen wil binnen vijf jaar een kwart van de omzet in oude en vervallen stadswijken realiseren. Dat zegt directeur Peter Ruigrok van AM, een van de grootste projectontwikkelaars van het land.

Momenteel werkt AM Wonen in zeventien wijken verspreid over heel Nederland. “Dat zijn er over twee jaar geen 34”, beperkt Ruigrok de ambities. “Maar misschien wel 25”, maakt hij de plannen van de projectontwikkelaar concreet.

De huidige projecten zijn goed voor 10 procent – of 500 miljoen euro – van de omzet die AM Wonen op jaarbasis realiseert. Over vijf jaar moet dat aandeel ruimschoots verdubbeld zijn. Tegen die tijd wil Ruigrok op een aandeel in het totale volume van AM Wonen van zo�n 20 tot 25 procent zitten.

“Wij hebben dit jaar 5600 woning verkocht. Daarmee hebben we de schaal en omvang die het mogelijk maakt om maatschappelijk te investeren”, licht Ruigrok de ambities toe. De marges mogen in de oude stadswijken lager liggen dan op nieuwbouwlocaties, de markt is er wat Ruigrok betreft niet minder belangrijk om. “Wij willen van de herstructurering onze �core competentie� maken.”

“Wij sturen onze beste mensen naar deze wijken toe”, onderstreept Ruigrok de betekenis van de herstructureringsmarkt voor AM Wonen. Wat niet betekent dat de talenten van het bedrijf voorgoed vastzitten in de achterstandswijken van de grote steden. Ruigrok: “Afwisseling is belangrijk. Iedereen wil wel weer eens een mooi groot project doen dat je aan je familie kunt laten zien.”

Met de doelen die AM Wonen zich heeft gesteld, heeft de projectontwikkelaar nog een wereld te winnen. Want in herstructureringswijken maken gemeenten en corporaties de dienst uit. Niet bepaald organisaties die bekend staan om hun flexibiliteit.

Om de geesten rijp te maken voor een maatschappelijk investerende projectontwikkelaar, organiseert AM Wonen de komende maanden een tour langs vier succesvolle projecten. In de Rotterdamse Tarwewijk is deze week het startsein gegeven voor de promotiereis die verder langs Maastricht, Enschede en Utrecht voert.

“Als we er nieuwe opdrachten aan overhouden, is dat mooi. Maar de bijeenkomsten zijn vooral bedoeld als evaluatie. We willen onszelf en de mensen met wie we samen hebben gewerkt een spiegel voor houden”, vertelt Ruigrok over het doel van de rondreis langs de herstructureringswijken waar AM Wonen momenteel actief is.

AM Wonen wil de opgedane kennis niet alleen evalueren maar ook delen met andere partijen die met dezelfde problemen worstelen. “Onze partners, de gemeenten en woningbouwcorporaties, willen hun kennis graag delen met anderen.”

Ruigrok blijft bescheiden over de eigen prestaties. “Wij hebben natuurlijk niet het wiel uitgevonden, maar er is de afgelopen jaren veel geleerd.”

De verworven kennis komt AM Wonen in ieder geval goed van pas. Toen de projectontwikkelaar zijn eerste stappen deed in de herstructureringsmarkt, werd nog zo�n drie jaar op de plannen gestudeerd. Met de huidige ervaring hebben de mensen van AM Wonen binnen een half tot driekwart jaar uitgedokterd wat de mogelijkheden van een herstructureringswijk zijn.

Daarbij wordt vooral gekeken hoe de oude bewoners terug gelokt kunnen worden naar de wijk. Ruigrok: “We hebben bijvoorbeeld in Maastricht in de wijk Malberg lang zitten puzzelen op een goed plan waarmee we ons doel kunnen bereiken.”

Ruigrok is nog maar weinig concurrenten tegengekomen in de herstructureringswijken. “Proper Stok, Era en soms lokale ontwikkelende bouwers”, somt Ruigrok het lijstje op. “In Enschede werken we bijvoorbeeld samen met een aantal bouwbedrijven uit de regio.” Maar andere grote partijen, bijvoorbeeld Bouwfonds, komt Ruigrok zelden tegen. In Ruigroks stem klinkt wat teleurstelling door over het gebrek aan belangstelling van marktpartijen voor de herstructurering. “Mensen moeten de �guts� hebben om het te doen. Want de verzakelijking die een commerciële partij met zich meebrengt, zorgt vaak voor een versnelling van de planontwikkeling.”

Reageer op dit artikel