nieuws

Het gaat niet snel genoeg Verschillen van dag tot dag

bouwbreed

BILTHOVEN – “Sterfgevallen door inademing van fijn stof zijn maar het topje van de ijsberg”, stelt Hoofd Metingen van de RIVM, R. Albers. “Over ziektes weten we nog heel weinig.” Albers controleert dagelijks de 55 meetpunten voor luchtkwaliteit die het RIVM in heel Nederland heeft opgesteld. Op veertig van die plekken wordt ook daadwerkelijk de […]

BILTHOVEN – “Sterfgevallen door inademing van fijn stof zijn maar het topje van de ijsberg”, stelt Hoofd Metingen van de RIVM, R. Albers. “Over ziektes weten we nog heel weinig.” Albers controleert dagelijks de 55 meetpunten voor luchtkwaliteit die het RIVM in heel Nederland heeft opgesteld. Op veertig van die plekken wordt ook daadwerkelijk de hoeveelheid fijn stof gemeten. In de grote steden wordt de norm vaak overschreden. “Sinds 1996 zien we een lichte verbetering, maar het gaat niet snel genoeg”, zegt Albers.

DE BILT – Dankzij satellieten is het mogelijk om elke dag de luchtvervuiling in Nederland en de rest van de wereld te zien tot op stadsniveau. “In Nederland varieert het verschil in luchtvervuiling van dag tot dag maar ook van plaats tot plaats sterk”, zegt klimaatonderzoeker H. Eskes. Dat blijkt uit resultaten van het nieuwe satellietinstrument OMI, het Ozone Monitoring Instrument, dat mede is ontwikkeld door het KNMI. Naast broeikasgassen zoals ozon meet OMI ook luchtvervuilende stoffen in de lucht, zoals stikstofdioxide en fijn stof.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels