nieuws

Waterbudget profiteert van problemen luchtkwaliteit

bouwbreed

den haag – Luchtkwaliteit is het grootste probleem waardoor een overschot dreigt bij het Infrastructuurfonds. Dit jaar en volgend jaar blijft een miljard euro voor wegprojecten onbenut op de begroting. Minister Peijs (verkeer) stelt voor het geld te spenderen aan plankprojecten zoals Waal, Ketelmeer, A4 Den Haag-Leiden en vervanging van spoor.

Minister Peijs schrijft dat in de brief �Onderuitputting Infrastructuurfonds� aan de Tweede Kamer. Vandaag debatteert het parlement over de begroting en aanstaande maandag over het MIT. Dit jaar blijft 602 miljoen euro op de begroting staan en volgend jaar nog eens 420 miljoen euro.

De grootste boosdoener is de luchtkwaliteit die het uitgeven van 277 miljoen euro op de begroting van volgend jaar frustreert. Dit jaar is concreet de aanleg van zes spitsstroken geblokkeerd door uitspraken van de Raad van State. De procedures moesten over en Peijs hoopt volgend jaar alsnog met de uitvoering te beginnen.

Het gaat om verbreding van A7 Zaandam-Purmerend, A12 Zoetermeer-Zevenhuizen, A12 Zevenhuizen-Gouda, A12 Woerden-Gouda, A12 Veenendaal-Ede en A2 Vught-Ekkerweijer. Ze verwacht in 2006 alsnog 377 miljoen euro van de overgebleven 602 miljoen euro te kunnen uitgeven.

Voor dit jaar voorziet Peijs weer problemen bij de spitsstroken en daarnaast bij de A1/A6/A9, A12 Utrecht-West en de A12 Utrecht-Maarsbergen-Veenendaal-Ede.

Bijna een kwart miljard van de onderuitputting treft het aanlegprogramma Rijkswegen. Zo�n 150 miljoen euro daarvan is een direct gevolg van de luchtproblematiek.

Peijs benadrukt dat veel projecten wel op schema liggen. Volgend jaar begint het werk aan de zuidelijke ringweg Groningen en de N31 Zürich-Harlingen. De onderuitputting van dit jaar wordt opgelost met kasmaatregelen zoals versnelde betalingen aan RandstadRail. De onderuitputting van komend jaar wordt grotendeels gebruikt voor betalingen van dit jaar. Om verder productieverlies te voorkomen wil Peijs andere projecten versnellen. Om de productie “op stoom” te houden, legt het ministerie toekomstige projecten al uitvoeringsgereed “op de plank”.

Overhevelen

Voor volgend jaar stelt Peijs voor 50 miljoen euro over te hevelen naar waterprojecten als hoogwaterbescherming, ruimte voor de rivier en versnelling van het vaarwegenprogramma. Voor �plankprojecten� ziet de minister mogelijkheden om de A4 Den Haag-Leiden en de ring bij Utrecht te verbreden. Ook vervanging van het spoor en de aanleg van stille wegdekken komen in aanmerking voor versnelde uitvoering. Daarnaast wordt gedacht aan het benuttingspakket voor de vaarwegen waarbij de Waal, Ketelmeer en Bovenloop IJssel op het programma staan.

Reageer op dit artikel