nieuws

Val dreigt voor Duitse woningbouw

bouwbreed Premium

berlijn – De Duitse woningbouw dreigt in 2006 compleet in te storten. Dat is de vrees van de Duitse bouwspaarbanken.

Ondanks een kleine opleving afgelopen maanden worden in West-Duitsland dit jaar slechts bouwvergunningen afgegeven voor 205.000 woningen. Voor de nieuwe deelstaten in het Oosten zitten slechts 33.000 nieuwe woningen in de pijplijn.

“Na afschaffing van de eigen woningtoelage per 1 januari 2006 wordt volgend jaar het gat tussen nieuwbouw en vraag nog groter”, zegt directeur H. Hamm van de spaarbankkoepel LBS.

De schaarste met snel stijgende huurprijzen zijn volgens hem wellicht attractief voor buitenlandse investeerders maar betekenen een horrorscenario voor gezinnen met kinderen die uitkijken naar een eigen huis. Hamm dringt aan dat de bondsregering zo snel mogelijk duidelijk maakt hoe ze – zoals aangekondigd – het eigen huis als oudedagsvoorziening bevordert.

De Duitse bouwbanken schatten in dat het aantal verstrekte vergunningen dit jaar blijft steken bij 238.000. Het aantal ligt nogmaals 11 procent lager dan in het als erbarmelijk betitelde jaar 2004. Van enig zicht op herstel is geen sprake.

Verschuilen

Hamm waarschuwt de politici zich niet te verschuilen achter demografische trends met een reikwijdte tot 2050. Weliswaar is de vergrijzing in aantocht maar dat mag volgens de directeur het zicht op de actuele behoeften niet vertroebelen. De specialisten van de Landesbausparkassen zijn overtuigd dat het aantal huishoudens in ieder geval de komende vijftien jaar nog toeneemt. Bovendien blijft de vraag naar meer woonmeters per hoofd van de bevolking zeker tot 2030 nog ongebroken. Instituut Empirica becijfert de behoefte aan nieuwbouwwoningen de komende decennia op minstens 330.000 per jaar.

Volgens Hamm is het huidige trage bouwtempo in Duitsland onvoldoende om de kwaliteit van het bestand te kunnen behouden. Het nieuwbouwniveau ligt ruim onder de 1 procent van het woningbestand.

Reageer op dit artikel