nieuws

TBI-dochter HVL in staking uit protest tegen reorganisatie

bouwbreed

eindhoven – FNV Bondgenoten heeft de werknemers van installatiebedrijf HVL opgeroepen vandaag het werk neer te leggen uit protest tegen de reorganisatieplannen van de directie.

HVL schrapt 150 van de 850 arbeidsplaatsen. Daarbij verliezen honderd werknemers gedwongen hun baan. FNV Bondgenoten twijfelt echter aan de nut en noodzaak van de maatregelen. Een quick scan door een deskundige heeft die twijfels bevestigd, aldus vakbondsbestuurder F. Pérez. “De deskundige is tot de conclusie gekomen dat HVL te diep snijdt in de directe functies”, zegt hij. “De financiële situatie is niet zo dramatisch als de directie doet voorkomen. Pas dit jaar maakt het bedrijf voor het eerst verlies.”

Dat het bedrijf moet ingrijpen, is vooral de schuld van de directie en het beleid van moederconcern TBI. Pérez: “De laatste drie jaar zijn de winsten doorgesluisd naar TBI. Daarnaast heeft HVL projecten met verlies aangenomen. Om aan de eisen van TBI te voldoen, hanteert HVL een beleid dat wordt afgewenteld op de werknemers en ten koste gaat van de werkgelegenheid.”

Pérez verwacht dat vandaag een kwart van de werknemers het werk voor vierentwintig uur neerlegt en naar het hoofdkantoor van TBI in Rotterdam afreist om te demonstreren. Woordvoerder M. Plaschek van HVL durfde gisteren nog geen inschatting te maken van het aantal stakers. Arbeiders die niet werken, moeten hun uren later inhalen.

Plaschek noemde de opstelling van de vakbond heel jammer. Een laatste oproep om verder te praten, werd door de bond afgewezen. “We vinden het heel treurig dat ze een staking hebben afgekondigd. Onze deur staat namelijk altijd open. We overleggen graag verder.”

De ingrijpende sanering is volgens haar bittere noodzaak, omdat marktomstandigheden nog altijd niet goed zijn. “Als we nu niet ingrijpen dan moeten we later nog veel harder snijden. Wij zien de neerwaartse trend in de sector doorzetten. Met deze maatregelen kijken we dus ook al wat verder vooruit.”

Zowel de vakbond CNV als de ondernemingsraad van HVL stemden in tegenstelling tot FNV Bondgenoten wel in met de reorganisatie en het opgestelde sociaal plan. Pérez van de FNV-bond noemt dat onbegrijpelijk. “Het is ronduit onbehoorlijk en schofferend dat voorbij wordt gegaan aan de belangen van de medewerkers.”

Door de reorganisatiekosten belandt HVL dit jaar in de rode cijfers. Vorig jaar maakte het installatiebedrijf uit Eindhoven nog een winst van 3,7 miljoen euro, op een omzet van 83 miljoen. De omzet neemt in 2005 licht toe toe 85 miljoen euro.

�Winsten van HVL zijn doorgesluisd naar TBI�

Reageer op dit artikel