nieuws

Stormloop op wedstrijd startershuis

bouwbreed Premium

utrecht – Projectontwikkelaars staan te dringen om in de provincie Utrecht starterswoningen te mogen bouwen. Die indruk ontstaat door de vele reacties op een prijsvraag die het provinciebestuur heeft uitgeschreven voor plannen voor een direct bruikbare starterswoning.

“De respons is ver boven verwachting; je kunt wel zeggen dat het storm loopt”, zegt woordvoerder van het dagelijks provinciebestuur H. Buskes nog geen twee weken na de start. De deelname staat open voor projectontwikkelaars en architectenbureaus. Die laatste moeten dan wel een combinatie vormen met een bouwer, want een eis is dat de ontwerpen direct kunnen worden gerealiseerd.

De woningbouwproductie in de provincie Utrecht loopt flink achter, terwijl er tegelijkertijd een grote schaarste is aan woningen. De huizen die worden gebouwd, zijn bovendien te duur voor starters.

Aan de ontwerpen die worden ingestuurd voor de prijsvraag worden enkele harde eisen gesteld: de woningen mogen niet meer kosten dan 130.000 euro (minder mag ook) en moeten minimaal 60 vierkante meter woonoppervlak hebben en ten minste twee kamers. (meer ruimte is uiteraard geen probleem). De maximumprijs van 130.000 euro moet is inclusief grondkosten en btw.

De deelnametermijn sluit op 22 december. De prijsuitreiking is op 2 februari. De Utrechtse gemeente die als eerste met de winnaar een overeenkomst sluit voor de bouw van vijf van de uitverkoren woningen, krijgt van de provincie een bonus van 130.000 euro. Gehoopt wordt dat gemeenten hierdoor worden gestimuleerd om mee te werken. “De bonus is aantrekkelijk vanwege het geld. maar de gemeente houdt er ook een gunstige publiciteit aan over.”

De gebleken belangstelling om starterswoningen te bouwen staat in schril contrast met wat er tot nu toe in de praktijk wordt gerealiseerd, erkent Buskes. “Bij woningbouw zijn veel partijen betrokken”, zoekt hij een verklaring, “en je kunt niet altijd zeggen dat het dan goed loopt. We moeten dus iets bedenken om die partijen bij elkaar te brengen. Vandaar deze prijsvraag.”

Reageer op dit artikel