nieuws

Rob van Gelder: Op microniveau geen project rendabel

bouwbreed Premium

papendrecht – Nederland zou meer etalageprojecten in de waterbouw moeten hebben. Probleem is de trage besluitvorming en de manier waarop kosten-batenanalyses worden gemaakt. “Op microniveau kun je geen enkel project rond krijgen”, vindt Boskalis-topman Rob van Gelder.

“Als er geen behoefte is aan een project, moet je het uiteraard niet doen. Maar in Noordwest-Europa is momenteel een �ratrace� op het gebied van havens aan de gang. In Nederland lijken de beslissers meer begaan met de problemen dan met de kansen. Bij infrastructuur moet je veel breder kijken dan micro, anders krijg je die nooit van de grond.”

Van Gelder vindt het jammer omdat ons land voor de waterbouw altijd een etalagefunctie heeft gehad met de Zuiderzeewerken en de Deltawerken. “We hebben nog steeds een cluster van opleidingen, research en industrie. Maar we hebben nog maar weinig kansen om onze kennis in eigen land te etaleren.”

Aan de andere kant maakt het voor de Papendrechtse baggeraar niet zo gek veel uit. Overal in de wereld is het geel/blauw te vinden bij aansprekende projecten.

“Voor Boskalis is er genoeg werk in de wereld. Mijn prime movers zullen de komende tijd niet in Nederland varen”, zegt Van Gelder.

Positiever is hij op milieugebied. Samen met Van Oord gaat Boskalis het baggerdepot in het Hollands Diep aanleggen. “Wij hebben technieken ontwikkeld die de aanpak van waterbodems mogelijk maken.”

Toch blijft het hem steken dat Nederland zo lang doet over besluiten over waterbouwprojecten. “In het Midden-Oosten zitten ze niet met oude infrastructuur. Daar hebben ze visie. In ons land gaat dat niet zo snel en zal het ook niet sneller gaan. Zolang we niet bereid zijn belangen evenwichtig af te wegen en alleen praten over het belang van projecten en dat belangrijker vinden dan onze concurrentiepositie, verandert dat ook niet”, aldus Van Gelder.

�Voor Boskalis is

er genoeg werk in de wereld�

Reageer op dit artikel