nieuws

Producenten software bouw willen grotere rol

bouwbreed Premium

zeist – Producenten van software voor de bouw, verenigd in Forum Systeemhuizen Bouw, willen een grotere rol. “Men ziet ons teveel als uitvoerder en te weinig als partner”, aldus voorzitter F. van Meijel. “Het is een illusie dat je nieuwe toepassingen kunt ontwikkelen zonder de medewerking van de aanbieders.”

Forum Systeemhuizen heeft een extra taak op zich genomen: het promoten van informatie- en communicatietechnologie (ict) naar de bouw. Tijdens een bijeenkomst in Zeist lichtte Forum dit toe.

Volgens Van Meijel, algemeen directeur van Van Meijel Automatisering BV in Emmeloord, denkt de bouw onvoldoende vanuit de productspecificatie. “De industrie doet dat wel. De bouw is gewoon een industrie die met behulp van ict veel efficiënter kan. Woningbouw bijvoorbeeld is massaproductie. De bouw moet industriëler denken en het belang van informatie en communicatie gaan inzien. De huidige communicatie tussen de organisaties is heel gebrekkig. Er is een tekort aan standaarden, aan structuur.”

J. Nieuwenhuizen van Profuse uit Veenendaal, penningmeester van Forum Systeemhuizen Bouw, geeft als voorbeeld het project PAIS. “We hebben de intentieverklaring ondertekend, maar daarna niets meer gehoord. Ik mag niet zeggen dat we buiten spel staan, maar als de producenten van de software niet bij de ontwikkeling worden betrokken, blijft resultaat uit,” aldus Nieuwenhuizen.

Microprojecten

Hij stelt dat er een cultuuromslag moet komen, standaardisatie (PAIS) en digitalisering, omdat de computer anders het werk niet kan doen. Volgens Nieuwenhuizen hebben innovatieve microprojecten het meeste resultaat. Grote projecten komen vaak uit academische hoek, met onvoldoende kennis van de uitvoering. Als geslaagd project noemt hij �de digitale aannemer�. Vrijwel elk bouwbedrijf maakt nu gebruik van internet.

De 21 leden van Forum Systeemhuizen Bouw hebben het Standaard Uitwisselings Format (SUF) in de markt gezet en later het Forum Calculatie Uitwisselings Format (CUF). Volgens een marktpeiling vertoont de omzet in 2005 een kleine stijging. Lopende projecten waarbij Forum Systeemhuizen Bouw is betrokken zijn s@les in de bouw, Bouwgarant, de streepjescode (GS1, voorheen HCP Edibouw) en de stichting Bouw Afspraken Stelsel (BAS).

Reageer op dit artikel