nieuws

OM hoort oud-burgemeester

bouwbreed

sittard-geleen – Het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht gaat oud-burgemeester Wim Dijkstra (PvdA) van Sittard-Geleen horen om diens uitlatingen over vriendjespolitiek in Limburg. Dijkstra zei dat er in Zuid-Limburg en met name Sittard-Geleen een afhankelijkheidsrelatie bestaat tussen topambtenaren, aannemers en projectontwikkelaars. Het OM wil van Dijkstra weten hoe hij aan deze wijsheid komt. Afhankelijk van […]

sittard-geleen – Het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht gaat oud-burgemeester Wim Dijkstra (PvdA) van Sittard-Geleen horen om diens uitlatingen over vriendjespolitiek in Limburg. Dijkstra zei dat er in Zuid-Limburg en met name Sittard-Geleen een afhankelijkheidsrelatie bestaat tussen topambtenaren, aannemers en projectontwikkelaars.

Het OM wil van Dijkstra weten hoe hij aan deze wijsheid komt. Afhankelijk van de uitkomsten van dit gesprek bekijkt justitie of er een strafrechtelijk onderzoek komt.

Ook het college van burgemeester en wethouders (B&W) van Sittard-Geleen wil opheldering van Dijkstra. Diens opmerking zijn loco-burgemeester Th. Hanssen (CDA) in het verkeerde keelgat geschoten. Hanssen vindt dat Dijkstra de stad en de politiek met zijn �insinuaties� beschadigt. Dijkstra laat weten niemand te hebben beschuldigd. Hij constateert slechts dat er nogal wat zaken �naar mijn gevoel� op een vreemde manier verlopen, zegt hij.

Als voorbeeld noemde hij de gang van zaken rond voetbalclub Fortuna. Toen hij vier jaar geleden net aantrad als burgemeester, besloot het college Fortuna geen financiële steun te geven. Uren na afloop van de vergadering belde een wethouder hem met de mededeling dat Fortuna wel financiële steun krijgt. De wethouders hadden nog wat �nagekaart� zonder Dijkstra en daarbij een nieuw besluit genomen. Sindsdien was er volgens Dijkstra een kloof ontstaan tussen hem als burgemeester en de rest van de gemeenteraad. Die kloof leidde afgelopen herfst tot een motie van afkeuring tegen Dijkstra, waarop hij per 1 december opstapte.

Reageer op dit artikel