nieuws

Moes Bouwgroep zet in op renovatiemarkt

bouwbreed Premium

zwolle – Moes Bouwgroep gaat zich meer roeren op de onderhouds- en renovatiemarkt. Als eerste stap heeft de onderneming de Zwolse aannemer J. Heldoorn ingelijfd.

Algemeen directeur H. Beekman van Moes noemt de overname van Heldoorn vooral een “strategische”. Binnen enkele jaren wil de bouwonderneming zo�n 20 procent van zijn omzet halen uit verbouw- en renovatieklussen. Nu is die markt nog goed voor ongeveer 10 procent van de bedrijfsopbrengsten.

“Om de sprong te maken is de overname van Heldoorn dus zeer belangrijk”, zegt Beekman. Hij benadrukt dat het hoogstwaarschijnlijk niet bij de overname van Heldoorn zal blijven. Moes speurt inmiddels ook in Almere naar acquisities. “Ook daar kijken we naar de renovatiemarkt. Vanuit Almere werken we ook in Amsterdam. Daar zijn grote renovatieprojecten natuurlijk interessant.”

Heldoorn voert hoofdzakelijk onderhouds-, herstel- en verbouwwerkzaamheden uit in de regio Zwolle, maar werkt ook aan kleinere nieuwbouwprojecten. Het bedrijf, dat dertig werknemers telt, zet 5 miljoen euro om. Voorlopig blijft Heldoorn onder eigen naam opereren. Beekman: “Voor ons was de renovatiemarkt in Zwolle nog open terrein. Met Heldoorn vullen we de witte vlek op. Voor Heldoorn betekent de overname dat de continuïteit van het bedrijf is gewaarborgd.”

Moes, dat enkele jaren terug nog aan de rand van de afgrond stond, rekent dit jaar op een omzet van 125 miljoen euro. Dat is 14 miljoen euro minder dan vorig jaar. “Maar de brutomarge is opgevoerd tot 3 procent. Dat was ons doel”, benadrukt Beekman. Volgend jaar verwacht de directeur met 500 medewerkers een omzet te realiseren van 140 miljoen.

Beekman constateert dat de organisatie van Moes inmiddels weer zo goed als op orde is. “Je kunt zeggen dat we binnen vijf jaar hersteld zijn van de dip die we hebben doorgemaakt. Nu zijn we weer in staat om ons wat te verbreden.” Dat gebeurt niet door geografische expansie. “We zijn actief in Zwolle, Almere en Huissen. Daar blijven we ons op concentreren. We gaan geen andere vestigingen openen.”

Onlangs maakte Moes bekend zijn materiaaldienst aan Buko te hebben verkocht. De ontwikkelende bouwer nam afscheid van de divisie omdat die niet tot de kernactiviteiten van de ondernemingen behoren.

Reageer op dit artikel