nieuws

Eerste vloedgolfbestendige woningen afgeleverd

bouwbreed Premium

balapitiya – Aan de zuidwestkust van Sri Lanka zijn onlangs de eerste van duizend tsunamibestendige(r) huizen opgeleverd. De woningen in het vissersplaatsje Balapitiya moeten het geweld van een tsunami aankunnen doordat ze het aanstormende water simpelweg doorlaten.

De huizen, die zijn ontworpen door onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT), bestaan uit vier kernen van gewapend beton en baksteen met een breedte van ongeveer 3 meter. Aan zee- en landzijde is de constructie opengelaten. De openingen tussen de kernen worden ingevuld met materialen die in Sri Lanka veelvuldig worden toegepast, zoals bamboe of hout. Mocht er onverhoopt nog eens een tsunami langskomen, dan wordt dit door het water weggeslagen, maar blijft de constructie zelf staan.

De bewoners worden door het huis niet beschermd, maar daarvoor heeft Balapitiya een tsunami-alarmsysteem.

Het is het eerste alarmsysteem van dit type dat in Sri Lanka is opgezet sinds de vloedgolf van eind vorig jaar. �Wanneer de Geologische Dienst opbelt dat er een tsunami op komst is, zet ik het alarm in werking. Ik zit altijd klaar,� zegt Candrassan de Silva, een winkelier die dicht bij het water woont.

Voor zijn huis annex winkel staat een toeter die gaat loeien bij een noodsituatie. Twee elektriciteitsdraadjes lopen door een gaatje dat hij in zijn muur heeft geboord naar een hoge palenconstructie die is opgericht in zee. Daarin zijn sirenes geplaatst en lampen, die lichtsignalen afgeven wanneer zich �s nachts een alarm voordoet. Wanneer zijn dorpsgenoten de benen nemen, waarschuwt De Silva vanuit zijn alarmkamer de omliggende dorpen per telefoon.

Bouwmaterialen

De tsunami-bestendige huizen kunnen volgens tests die een Brits ingenieursbureau uitvoerde de kracht van een vloedgolf vijfmaal beter weerstaan dan een traditioneel Sri Lankaans woonhuis.

Veel kustwoningen met een dichte wand aan de zeezijde werden bij de tsunami van december 2004 compleet weggespoeld. Bij de bouw en het inzamelen van geld werkte MIT samen met twee boeddhistische stichtingen.

Een lelijke tegenvaller is, dat de huizen geen 1200, maar ongeveer 3500 dollar per stuk kosten. Dat is het gevolg van de sterk gestegen prijzen van bouwmaterialen na de verwoestende ramp van een jaar geleden. Het aanvankelijk gekozen ontwerp moest ook worden aangepast. De Sri Lankanen zagen niets in huizen op korte palen die de MIT-onderzoekers hadden ontworpen. Ze vreesden dat er vuilnis en slangen onder terecht zouden komen.

Het enthousiasme voor de krappe huizen is overigens niet onder alle Sri Lankanen overweldigend. Een man die de tsunami op 5 meter voor zijn huis zag halt houden heeft geen goed woord over voor het tsunami-bestendige huisje dat op de plaats van de verwoeste woningen van zijn buren kwam. �Het is een slecht huis. Een tsunami gaat erdoorheen, maar het weer ook. Ik zou er niet in willen wonen.�

Reageer op dit artikel