nieuws

Corporaties Arnhem actiefst in oude wijk

bouwbreed Premium

naarden – Corporaties in Arnhem bouwen de komende vier jaar bijna drieduizend nieuwe woningen in oude en vervallen stadswijken. De sociale huisvesters van de Gelderse hoofdstad zijn daarmee het actiefst op dit gebied. Dat blijkt uit cijfers van financieel toezichthouder het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV).

Op elke woning in het bestaand bezit, hebben de corporaties in Arnhem er één in de planning staan voor sloop, verkoop, verbetering of nieuwbouw. Naast nieuwbouw voor koop- en huurmarkt, steken de corporaties de meeste energie in sloop. In de periode tot 2009 gaan in de oude en vervallen wijken van de stad 1.617 woningen tegen de vlakte.

Met een nieuwbouwprogramma van ruim vijfduizend woningen in oude en vervallen stadswijken claimt Den Haag de tweede plaats in het speelveld van de dertig grootste gemeenten van het land. Voor de realisatie van de plannen worden ruim zevenduizend woningen gesloopt in de wijken die op aanwijzing van minister Dekker van Volkshuisvesting met voorrang behandeld moeten worden. Op de lijst van de bewindsvrouw staan 56 achterstandswijken die door het hele land verspreid liggen.

Het totale programma van sloop, nieuwbouw en renovatie in het kader van de wijken die met voorrang behandeld moeten worden, bestrijkt in Den Haag zo�n 14.000 woningen of 17 procent van het totale bezit. In absolute aantallen moet de Hofstad Amsterdam en Rotterdam voor laten gaan die respectievelijk ruim 18.000 en 19.000 woningen aanpakken.

Als het gaat om de relatieve investeringen in de oude en vervallen wijken dan valt Utrecht, de vierde stad van Nederland, net buiten de toptien. De Domstad heeft een investeringsniveau van 11 procent van het totale bestaande bezit.

Voor het opknappen van de oude wijken zetten de corporaties in Utrecht vooral in op sloop. De sociale huisvesters gooien de komende vier jaar ruim drieduizend woningen tegen de vlakte. De woningvoorraad wordt in dezelfde periode aangevuld met meer dan duizend nieuwe woningen.

Zuid-Holland is in de activiteitentoptien nadrukkelijk aanwezig. Naast Den Haag op de tweede plaats en Rotterdam op de negende plaats noteren Schiedam en Dordrecht respectievelijke een vijfde en zesde plaats. Schiedam dankt de hoge notering van 14,4 procent van het bestaande bezit aan een uitgebreid sloopprogramma. In de stad gaan de komende jaren 812 woningen tegen de vlakte.

In Dordrecht wordt dezelfde strategie als in Schiedam gevolgd. Tot 2009 worden in de stad 526 woningen gesloopt. Daar tegenover staat een nieuwbouwprogramma van meer dan vijfhonderd woningen terwijl in Schiedam slechts veertig nieuwe woningen op de planning staan.

Reageer op dit artikel