nieuws

Bouwcenter uit nood met Imabo samen

bouwbreed

woerden/gorinchem – Imabo en Bouwcenter gaan samen verder. Door te fuseren denken de twee bouwtoeleveranciers de almaar groter en machtiger wordende concurrentie het hoofd te kunnen bieden.

Door de samenvoeging van Imabo en Bouwcenter ontstaat een groep met 89 vestigingen en een omzet van 600 miljoen euro. De aandeelhouders van beide organisaties hebben inmiddels ingestemd met het fusieplan. Volgend voorjaar wordt de definitieve besluitvorming verwacht. De fusie krijgt dan medio 2006 zijn beslag.

De formules van Imabo en Bouwcenter blijven onafhankelijk van elkaar bestaan, benadrukt Imabo-directeur J. van Rossum. De samenvoeging heeft volgens hem vooral gevolgen voor de hoofdkantoren. “Die zullen in elkaar worden geschoven”, zegt hij. “Daarmee kunnen we de kosten van de centrale organisatie omlaag brengen.”

Door de bundeling kan tevens worden bespaard op onder meer inkoop, distributie, automatisering en financiën. Bovendien verwachten Imabo en Bouwcenter schaal- en efficiencyvoordelen te behalen en innovaties te kunnen versnellen.

Van Rossum stelt vast dat de fusie bittere noodzaak is, omdat de concurrentie in de markt ook niet stil heeft gezeten. “Wij willen toonaangevend blijven in de bouw”, aldus de Imabo-directeur. “Maar je ziet dat andere marktpartijen de laatste tijd door overnames flink zijn gegroeid. Als wij naar de toekomst toe onze formules overeind willen houden, is deze stap nodig.”

De twee toeleveranciers hebben vooral hun directe concurrent Raab Karcher, onderdeel van Saint-Gobain, rap zien uitdijen. Maar ook hoger in de keten heeft al enige tijd een consolidatieslag plaats. Zo lijfde het Ierse CRH een jaar geleden nog de bouwmaterialenpoot van de NCD Groep in.

Imabo en Bouwcenter passen uitstekend bij elkaar, vindt Van Rossum. “Qua omzet en aantal vestigingen zijn er veel overeenkomsten”, constateert hij. “Maar vooral ook wat de organisatie betreft. De vestigingen van Bouwcenter en Imabo opereren allemaal als zelfstandige bedrijven. Dat is ook de kracht van deze organisaties.”

Imabo telt 43 vestigingen; onder de Bouwcenter Groep vallen 46 bedrijven die de professionele bouwmarkt leveren. Alle ondernemingen zijn aandeelhouder in de centrale organisaties. En dus hebben zij straks het laatste woord over de voorgenomen fusie. Van Rossum verwacht evenwel geen noemenswaardige hindernissen meer.

“Beide kampen hebben hun goedkeuring inmiddels gegeven, ook over het plan van aanpak. Dat zegt natuurlijk wel wat.”

Reageer op dit artikel