nieuws

Belgische banken vinden hogere hypotheekrente onvermijdelijk

bouwbreed Premium

brussel – Er komt binnenkort een einde aan de lage rente op hypothecaire leningen in België. De banken en andere financiële instellingen in het land vinden een rentestijging onvermijdelijk omdat ze de woningkredieten, die ze verschaffen, rendabeler willen maken.

Zoals in veel landen is ook in België de rente voor een hypothecaire lening naar een historisch dieptepunt gedaald. Afhankelijk van de looptijd schommelen de rentepercentages globaal genomen tussen de 2,8 en 4 procent. Woordvoerders van banken als Fortis, KBC, Axia en Dexia bevestigen dat genoemde rente �dringend� omhoog moet.

De winstmarges die de banken begin dit jaar nog realiseerden door het verstrekken van hypothecaire leningen, zijn totaal in rook opgegaan als gevolg van de moordende onderlinge concurrentie tussen de banken en andere kredietverleners. Vooral de concurrentie rond het herfinancieren van bestaande hypothecaire leningen kost de banken veel geld. De lage rente heeft veel gezinnen ertoe aangezet hun hypothecaire lening te vervangen door een goedkoper woonkrediet bij een andere bank of kredietinstelling. Die boden namelijk herfinancieringstarieven aan die onder de marktrente lagen.

Reageer op dit artikel