nieuws

Antilliaanse minister Dick wil frauduleuze ex-directeur KWS-dochter achter de tralies

bouwbreed Premium

willemstad – De Antilliaanse minister David Dick van Justitie heeft er bij het Openbaar Ministerie (OM) in Willemstad op aangedrongen de Nederlandse ex-directeur C.L. van KWS-dochter Antillen NV op te sporen en achter de tralies te zetten. L. Was de spil in het omvangrijke bouwfraudeschandaal dat twee jaar geleden tal van invloedrijke politici en zakenmensen de kop kostte.

L. werd destijds tot vijftien maanden cel veroordeeld, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. De rechter achtte bewezen dat hij namens het aannemersbedrijf waaraan hij leiding gaf steekpenningen had betaald aan politici om opdrachten voor de Antillen NV binnen te halen. Hij kon de rechtszaak niet bijwonen omdat hij kort voor het proces een hersenbloeding kreeg en in Nederland werd behandeld. Het OM heeft hem tot op de dag van vandaag niet detentiegeschikt geacht en geen moeite gedaan om L. naar Curaçao te halen om zijn straf te laten uitzitten.

Dit tot grote ergernis van Dick. “Hij was de organisator van de hele fraude. De mensen die nu veroordeeld zijn waren ambtenaren, maar L. was degene die erachter zat.”

Opmerkelijk

Dat juist Dick om de opsluiting van L. heeft gevraagd, is opmerkelijk. Bij zijn aantreden als minister heeft hij verzekerd geen invloed te kunnen en zullen uitoefenen op het functioneren van het OM. Bovendien was hij zelf destijds een van de verdachten in de fraudezaak. Hij moest zijn functie als gedeputeerde van Curaçao neerleggen, zat zelfs een maand in voorarrest, maar werd uiteindelijk wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken.

Een van de andere hoofdverdachten in de fraudezaak, politicus Anthony Godett, moet binnenkort zijn straf in ieder geval wel uitzitten. De gouverneur wees eerder deze maand zijn gratieverzoek af. Zijn straf is gelijk aan die van L.

Ook de gratieverzoeken van drie andere verdachten, de politicus Hendriks Abraham en de zakenlieden R. Salas en C. Winkel, zijn afgewezen.

Reageer op dit artikel