nieuws

Acties voor behoud Hembrugterrein

bouwbreed Premium

zaandam – De historische gebouwen op het Hembrugterrein in Zaandam mogen niet verloren gaan. Dat is de mening van de stichting Vrienden van het Hembrugterrein in oprichting. De Zaanse stedenbouwkundige R. Reijke wil het terrein beetje bij beetje openstellen voor creatieve bedrijvigheid.

Reijke en zijn partner E. Holleman maken zich grote zorgen over de toekomst van het braakliggende terrein. “Er gebeurt al een paar jaar niks. Justitie heeft plannen voor de bouw van een gevangenis, maar maakt geen haast. En het lot van de aanwezige oude bebouwing, voor een deel Rijksmonumenten, is erg ongewis. Het gebied verloedert in hoog tempo. Sommige gebouwen staan op instorten, maar het ontbreekt de gemeente aan middelen om in actie te komen. Als we niet snel wat ondernemen, maakt straks een bulldozer alles met de grond gelijk en houden we alleen een standaard bedrijventerrein over.”

Het Hembrugterrein kent een bijzondere geschiedenis. De grond (45 hectare) is eigendom van het Rijk. Meer dan een eeuw had het terrein aan de oever van het Noordzeekanaal een militaire bestemming en was het volledig afgesloten van de buitenwereld. Tot een paar jaar geleden. Toen sloot de laatste munitiefabrikant haar deuren. “De meeste Zaankanters zijn nog nooit in het gebied geweest. Er is een prachtige combinatie van natuur en architectuur te vinden. Die prachtige gebouwen uit de twintigste eeuw zouden we graag in gebruik nemen voor kunstenaars en bedrijven in de creatieve sector. Snelle openstelling van het gebied is lastig te realiseren. Het terrein is zwaar vervuild. Bodemsanering is noodzakelijk. Om herbestemming betaalbaar te houden, stellen we daarom voor het terrein stukje voor stukje te ontsluiten,” aldus Reijke.

De stichting Vrienden van het Hembrugterrein wordt eerdaags officieel opgericht om de herontwikkeling uit het slop te trekken. Reijke en Holleman krijgen voor hun veroveringsstrategie steun van prominente Nederlanders. Oud-burgemeester R. Vreeman, ser-voorzitter H. Wijffels en voormalig staatssecretaris R. van der Ploeg doen mee aan een comité van aanbeveling. Ook de gemeente Zaanstad reageert enthousiast.

Reageer op dit artikel